Wie ktoś może jak to rozwiązać?
1. Zmieszano 25 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\) roztworu kwasu solnego o stężeniu 2% i gęstości 1,008 \(\displaystyle{ \frac{g}{ cm^{3} }}\), 60 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) roztworu wodorotlenku potasu o stężeniu 20 \(\displaystyle{ \frac{mmoli}{ dm^{3} }}\) oraz wodę. Uzyskany roztwór ma objętość 165 \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Oblicz jego pH.
obliczenie pH
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie pH
A tak w dwóch zdaniach to jak po zmieszaniu 25 litrów z czymś tam jeszcze otrzymano 0.165 litra roztworu?
Bo jakby na ten przykład kwasu było np. 25 ml to raczej łatwe.
\(\displaystyle{ n_{HCl}= \frac{m_{HCl}}{M_{HCl}} = \frac{25 \ cm^{3} \cdot 1.008 \ g/cm^{3} \cdot 0.02}{36.5 \ g/mol}=13.81 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}=0.06 \ dm^{3} \cdot 20 \ mmoli/dm^{3}=1.2 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ HCl+KOH \to KCl + H_{2}O}\)
Reagują 1:1 a więc po reakcji pozostanie w nadmiarze kwas solny o stężeniu:
\(\displaystyle{ C_{HCl}= \frac{13.81 \ mmola-1.2 \ mmola}{165 \ cm^{3}}=7.64 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}=[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=1.12}\)
Bo jakby na ten przykład kwasu było np. 25 ml to raczej łatwe.
\(\displaystyle{ n_{HCl}= \frac{m_{HCl}}{M_{HCl}} = \frac{25 \ cm^{3} \cdot 1.008 \ g/cm^{3} \cdot 0.02}{36.5 \ g/mol}=13.81 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}=0.06 \ dm^{3} \cdot 20 \ mmoli/dm^{3}=1.2 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ HCl+KOH \to KCl + H_{2}O}\)
Reagują 1:1 a więc po reakcji pozostanie w nadmiarze kwas solny o stężeniu:
\(\displaystyle{ C_{HCl}= \frac{13.81 \ mmola-1.2 \ mmola}{165 \ cm^{3}}=7.64 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}=[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=1.12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 maja 2013, o 22:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: czewa
- Podziękował: 1 raz
obliczenie pH
wiem że to jest niemożliwe ale taką dostałam treść. a to że jest dodawana jeszcze woda nie bierze się pod uwagę w obliczeniach?