Ile cm3 wody należy dodać do 10 cm3 15% roztworu wodnego amoniaku o gęstości d=0,942 g/cm3, aby otrzymać roztwór o ph 11,55.
Proszę o pomoc
ph roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ph roztworów
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}= \frac{10cm^{3} \cdot 0.942 g/cm^{3} \ 0.15}{17 g/mol}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=10^{-(14-11.55)}=10^{-2.45}=\sqrt {K_{B} \cdot C_{B}}=\sqrt {K_{B} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{V} }=\sqrt {K_{B} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{V_{x}+0.01dm^{3}} }}\)
... i wyznaczyć \(\displaystyle{ V_{x}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=10^{-(14-11.55)}=10^{-2.45}=\sqrt {K_{B} \cdot C_{B}}=\sqrt {K_{B} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{V} }=\sqrt {K_{B} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{V_{x}+0.01dm^{3}} }}\)
... i wyznaczyć \(\displaystyle{ V_{x}}\)