jednostka gęstość

chomikzut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2013, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

jednostka gęstość

Post autor: chomikzut »

Dzień dobry,
Robię projekt do którego potrzebuje właściwości płynnego etanu w temperaturze 20C, znalazłem tabelę, w której ciśnienie dla 290K wynosi 35 bar, natomiast mam problem ze znalezieniem gęstości. Trzecia kolumna przykuła moja uwagę tyle, że jednostka to m3/kg, o co chodzi? Czy mógłby mi ktoś pomoc znalezieniu odpowiedniej gęstości?

Link do tabeli:

Pozdrawiam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

jednostka gęstość

Post autor: Kartezjusz »

Albo się machnęli ,albo wystarczy odwrócić tę liczbę
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

jednostka gęstość

Post autor: pesel »

Objętość właściwa. Wystarczy odwrócić.

BTW, Zawsze możesz policzyć z równania stanu gazu doskonałego. Problem tylko jak daleko etan w tych warunkach jest daleko od gazu doskonałego.

\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{m}{M}RT}\)

\(\displaystyle{ \frac{m}{V}=d(p,T)= \frac{pM}{RT}}\)

Ooooppppss! To oczywiście dla gazowego etanu.
ODPOWIEDZ