Bardzo proszę o pomoc..
Węglowodór o wzorze \(\displaystyle{ C_{14}H_{26}}\) podlega całkowitemu spaleniu w \(\displaystyle{ 2,8}\) razy większej od stechiometrycznej ilości powietrza. Określ ułamek objętościowy niezużytego tlenu w spalinach. Wynik podaj jako liczbę bezwymiarową. Do obliczeń przyjmij, że powietrze składa się z \(\displaystyle{ 20,9\%\ O_2}\) i \(\displaystyle{ 79,1\%\ N_2}\).
ułamek objętościowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 maja 2014, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
ułamek objętościowy
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 00:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
ułamek objętościowy
Stechiometryczna ilość powietrza \(\displaystyle{ 19u}\) \(\displaystyle{ 0,3}\) to tlen
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ułamek objętościowy
Podany skład powietrza to oczywiście skład objętościowy. Nie wiemy ani pod jakim to ciśnieniem ani w jakiej temperaturze jest ta mieszanina ale wiemy, że mol każdego gazu zajmuje tę samą objętość (chociaż nie wiemy jaką).
\(\displaystyle{ C_{14}H_{26}+20,5 \ O_{2} \to 14CO_{2}+13H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ X}\) - liczba moli węglowodoru
\(\displaystyle{ 13X}\) - liczba moli pary wodnej w spalinach
\(\displaystyle{ 14X}\) - liczba moli dwutlenku węgla w spalinach
\(\displaystyle{ (2.8-1)X \cdot 20.5=36.9X}\) - liczba moli tlenu w spalinach
\(\displaystyle{ (2.8X \cdot 20.5) \cdot \frac{79.1}{20.9}=217.24X}\) - liczba moli azotu w spalinach
Ułamek objętościowy będzie równy ułamkowi molowemu.
\(\displaystyle{ X_{O_{2}}^{spaliny}= \frac{36.9X}{36.9X+13X+14X+217.24X}}\)
\(\displaystyle{ C_{14}H_{26}+20,5 \ O_{2} \to 14CO_{2}+13H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ X}\) - liczba moli węglowodoru
\(\displaystyle{ 13X}\) - liczba moli pary wodnej w spalinach
\(\displaystyle{ 14X}\) - liczba moli dwutlenku węgla w spalinach
\(\displaystyle{ (2.8-1)X \cdot 20.5=36.9X}\) - liczba moli tlenu w spalinach
\(\displaystyle{ (2.8X \cdot 20.5) \cdot \frac{79.1}{20.9}=217.24X}\) - liczba moli azotu w spalinach
Ułamek objętościowy będzie równy ułamkowi molowemu.
\(\displaystyle{ X_{O_{2}}^{spaliny}= \frac{36.9X}{36.9X+13X+14X+217.24X}}\)