W opisie składu chemicznego wody mineralnej podano następującą zawartość jonów w \(\displaystyle{ \frac{mg}{dm ^{3}}}\):
stężenie jonów \(\displaystyle{ Ca ^{2+} \rightarrow 112,0
Mg ^{2+} \rightarrow 24,3
Na ^{+ } \rightarrow 13,0
K ^{+} \rightarrow 4,0
HCO3 ^{-} \rightarrow 482,3
Cl ^{- } \rightarrow 7,1
F ^{- } \rightarrow 0,5}\)
Przyjmując zasadę, że ładunki kationów i anionów muszą się równoważyć, oblicz stężenie
jonów \(\displaystyle{ H ^{+} , OH ^{-} , pH}\) wody.
wiem że muszę napewno zamienić stężenie na \(\displaystyle{ \frac{mg}{mol}}\) następnie obliczyć równoważnik ze wzoru \(\displaystyle{ r=n \cdot w}\),ale póżniej nie mam pojęcia jak się obliczało sumę kationów i anionów , stężenia jonów i pH , dziękuję z góry za każdą podpowiedź
równowagi chemiczne w roztworach wodnych
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
równowagi chemiczne w roztworach wodnych
Stężenia jonów zamieniasz na stężenia molowe (oczywiście to w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\), a nie to co u Ciebie w poście).
\(\displaystyle{ 2 \cdot [Ca^{2+}]+2 \cdot [Mg^{2+}]+1 \cdot [K^{+}]+1 \cdot [Na^{+}]+1 \cdot [H^{+}]=1 \cdot [HCO_{3}^{-}]+1 \cdot [Cl^{-}]+1 \cdot [F^{-}]+1 \cdot [OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}][H^{+}]=10^{-14} \to [OH^{-}]= \frac{10^{-14}}{[H^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot [Ca^{2+}]+2 \cdot [Mg^{2+}]+[K^{+}]+[Na^{+}]+[H^{+}]=[HCO_{3}^{-}] +[Cl^{-}]+[F^{-}]+\frac{10^{-14}}{[H^{+}]}}\)
Z równania wyznaczasz \(\displaystyle{ [H^{+}]}\) a dalej to już wiadome.
\(\displaystyle{ 2 \cdot [Ca^{2+}]+2 \cdot [Mg^{2+}]+1 \cdot [K^{+}]+1 \cdot [Na^{+}]+1 \cdot [H^{+}]=1 \cdot [HCO_{3}^{-}]+1 \cdot [Cl^{-}]+1 \cdot [F^{-}]+1 \cdot [OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}][H^{+}]=10^{-14} \to [OH^{-}]= \frac{10^{-14}}{[H^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot [Ca^{2+}]+2 \cdot [Mg^{2+}]+[K^{+}]+[Na^{+}]+[H^{+}]=[HCO_{3}^{-}] +[Cl^{-}]+[F^{-}]+\frac{10^{-14}}{[H^{+}]}}\)
Z równania wyznaczasz \(\displaystyle{ [H^{+}]}\) a dalej to już wiadome.