Masa i proporcje
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Masa i proporcje
Witam ile waży litr wody ? A benzyny ? Czy 1kg ? Jak to sprawdzić ? Mam jeszcze pytanie odnośnie proporcji, mianowicie jak obliczyć stosunek wagowy np. 60:6, przy czym np 60 to mąka a 6 woda ? Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Masa i proporcje
\(\displaystyle{ m=p \cdot V}\)
m-masa
p-gęstość
V-objętość
a stosunek wagowy liczysz tak :
masz substancje A w stosunku wagowym x/y do substancji B
-substancji A ma 2kg to substancjia B będzie miala \(\displaystyle{ 2kg \cdot \frac{y}{x}}\)
-substancjia B ma 7,5kg to substancjia A będzie miala \(\displaystyle{ 7,5kg \cdot \frac{x}{y}}\)
m-masa
p-gęstość
V-objętość
a stosunek wagowy liczysz tak :
masz substancje A w stosunku wagowym x/y do substancji B
-substancji A ma 2kg to substancjia B będzie miala \(\displaystyle{ 2kg \cdot \frac{y}{x}}\)
-substancjia B ma 7,5kg to substancjia A będzie miala \(\displaystyle{ 7,5kg \cdot \frac{x}{y}}\)