250 mg związku organicznego dostarczyło podczas oznaczenia metodą Dumasa 38,03 ml azotu o temp. 25 stopni Celcjusza i pod ciśnieniem 748 mm Hg. Jaka jest zawartość procentowa azotu w próbce?
Mógłby ktoś pomóc?
metoda Dumasa
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
metoda Dumasa
\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{m_{N_{2}}}{M_{N_{2}}}RT}\)
\(\displaystyle{ m_{N_{2}}= \frac{pVM_{N_{2}}}{RT}}\)
\(\displaystyle{ \%N_{2}= \frac{m_{N_{2}}}{m_{p}} \cdot 100 \%}\)
---
jasne, że w liczniku.
\(\displaystyle{ m_{N_{2}}= \frac{pVM_{N_{2}}}{RT}}\)
\(\displaystyle{ \%N_{2}= \frac{m_{N_{2}}}{m_{p}} \cdot 100 \%}\)
---
jasne, że w liczniku.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, o 16:24 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
metoda Dumasa
dziękuję -- 12 kwi 2014, o 14:46 --tylko czy w tym wzorze na m azotu, M nie powinno byc w liczniku?