SEM ogniwa

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

SEM ogniwa

Post autor: timus221 »

W temp. 372 K SEM ogniwa stężeniowego jest równa 0.043 V. Ogniwo to sporządzono z półogniwa wzorcowego, w którym stężenie jonów Zn2+ jest równe 2.4 mol/dm3 oraz półogniwa badanego. Wiedząc, że półogniwo wzorcowe jest katodą podaj stężenie jonów Zn2+ w roztworze badanym.


Licze to ze wzoru \(\displaystyle{ E _{k}= 0,043=\frac{8,314 \cdot 372}{2 \cdot 96500} \cdot \frac{\ln 2,4}{\ln x}}\)

Wyliczam,że \(\displaystyle{ 2,6841= \frac{\ln 2,4}{\ln x}}\)
\(\displaystyle{ 0,32616=\ln x}\)
\(\displaystyle{ e ^{0,32616}=x}\)

Jednak wynik mi nie pasuję? Proszę o sprawdzenie co robię źle ? Z góry dziękuję
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

SEM ogniwa

Post autor: pesel »

372K? To jeden stopień poniżej wrzenia wody.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

SEM ogniwa

Post autor: timus221 »

Takie dane mam podane w zadaniu
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

SEM ogniwa

Post autor: pesel »

No to podaj jaka powinna być odpowiedź skoro ta Ci nie pasuje.
ODPOWIEDZ