Mam do zrobienia dwa zad najlepiej na dzisiaj. Pomożecie? O to one:
1. Stała równowagi reakcji syntezy jodowodoru, H2+I2->2HI, wynosi 50. Ile moli wodoru nalezy użyć do reakcji z 1 mola jodu, a by orzymać 90% jodu przemienić w jodowodór.
2.Podczas ogrzewania NO2 ustala się stan równowagi. 2NO2->@NO+O2
Równowaga ustaliła się przy stężeniach
NO2-0,006mol/dm3
NO=0,24mol/dm3
O2=0,12mol/dm3
Oblicz stałą równowagi i stężenie wyjściowe NO2
Zadanie ze stałą równowagi
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Zadanie ze stałą równowagi
[HI]^2 / ([H2]*[I2])=50
najlepiej takie zadania robi sie na tabelce
stezenie zmiana stezenie
poczatkowe stezenia koncowe
H2 x -0,9 x-0,9
I2 1 -0,9 0,1
HI - +1,8 1,8
wartosci stezen koncowych wstawiasz do wzoru i powinno wyjsc
zadanie drugie jest idenczyczne tyle ze stala rownowagi mozesz wyliczyc od razu podstawiajac stezenia a tabelke wypelniasz w innej kolejnosc rubryk
najlepiej takie zadania robi sie na tabelce
stezenie zmiana stezenie
poczatkowe stezenia koncowe
H2 x -0,9 x-0,9
I2 1 -0,9 0,1
HI - +1,8 1,8
wartosci stezen koncowych wstawiasz do wzoru i powinno wyjsc
zadanie drugie jest idenczyczne tyle ze stala rownowagi mozesz wyliczyc od razu podstawiajac stezenia a tabelke wypelniasz w innej kolejnosc rubryk