Próbkę \(\displaystyle{ 35.9 [mmol]}\) \(\displaystyle{ F _{2}}\) umieszczono w zamkniętym zbiorniku o pojemności \(\displaystyle{ 3.5 [dm ^{3} ]}\) i podgrzano do temperatury 1000 K. Stała równowagi procesu \(\displaystyle{ F _{2} \Leftrightarrow 2F}\)
\(\displaystyle{ Kc= 1,2*10 ^{-4}}\) \(\displaystyle{ [kmol/m ^{3} ]}\) . Podaj stężenie fluoru atomowego, \(\displaystyle{ [mol/dm ^{3} ]}\), w stanie równowagi.
Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki.Z góry dziękuję
Równowaga chemiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Równowaga chemiczna
\(\displaystyle{ F_{2} \iff 2F}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[F]^{2}}{[F_{2}]}}\)
\(\displaystyle{ [F]=X}\)
\(\displaystyle{ [F_{2}]=C^{o}-0.5[F]=C^{o}-0.5X}\)
\(\displaystyle{ C^{o}= \frac{n_{F_{2}}}{V}}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{X^{2}}{C^{o}-0.5X} =1.2 \cdot 10^{-4}}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ X}\) (zwykłe równanie kwadratowe, bierzemy ten pierwiastek, który ma sens fizyczny). I to jest to czego szukamy.
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[F]^{2}}{[F_{2}]}}\)
\(\displaystyle{ [F]=X}\)
\(\displaystyle{ [F_{2}]=C^{o}-0.5[F]=C^{o}-0.5X}\)
\(\displaystyle{ C^{o}= \frac{n_{F_{2}}}{V}}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{X^{2}}{C^{o}-0.5X} =1.2 \cdot 10^{-4}}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ X}\) (zwykłe równanie kwadratowe, bierzemy ten pierwiastek, który ma sens fizyczny). I to jest to czego szukamy.
Równowaga chemiczna
Witam,
Podepnę się pod temat.
Oblicz stałą równowagi reakcji:
Fe(c)+0,5*O2 = FeO(s) w temp. 1500C(1773K) mając dane:
\(\displaystyle{ Delta H = -61960 cal/mol* 4,187 = -259000 J}\)
\(\displaystyle{ Delta S = 14,55 cal/mol*4,187 = 61 J}\)
Warunek: Delta G = 0 (równowaga termodynamiczna)
Obliczenia":
\(\displaystyle{ Delta G=DeltaH - T*DeltaS = -259000-1773*61 = --367153 J}\)
Teraz korzystając z warunku:
to\(\displaystyle{ 0=Delta G+RTln(Kp)}\)
Po przekształceniu:
\(\displaystyle{ ln Kp = \frac{-DeltaG}{RT} = - \frac{-367153}{8,31*1773} =24,92}\)
\(\displaystyle{ Kp=exp(24,92)=6,65*10^10}\)
Dobrze?
Z góry dziękuję :]
Podepnę się pod temat.
Oblicz stałą równowagi reakcji:
Fe(c)+0,5*O2 = FeO(s) w temp. 1500C(1773K) mając dane:
\(\displaystyle{ Delta H = -61960 cal/mol* 4,187 = -259000 J}\)
\(\displaystyle{ Delta S = 14,55 cal/mol*4,187 = 61 J}\)
Warunek: Delta G = 0 (równowaga termodynamiczna)
Obliczenia":
\(\displaystyle{ Delta G=DeltaH - T*DeltaS = -259000-1773*61 = --367153 J}\)
Teraz korzystając z warunku:
to\(\displaystyle{ 0=Delta G+RTln(Kp)}\)
Po przekształceniu:
\(\displaystyle{ ln Kp = \frac{-DeltaG}{RT} = - \frac{-367153}{8,31*1773} =24,92}\)
\(\displaystyle{ Kp=exp(24,92)=6,65*10^10}\)
Dobrze?
Z góry dziękuję :]