Stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
Stężenie procentowe
Jaką ilość stałego tlenku wapnia musimy odważyć, by uzyskać roztwór jednoprocentowy. Chcemy uzyskać 3 litry tego roztworu. Gęstość wynosi \(\displaystyle{ 1g/cm^3}\). Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie procentowe
\(\displaystyle{ CaO+H_{2}O \to Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=V_{r} \cdot d_{r}=3000 \ cm^{3} \cdot 1 \ g/cm^{3}=3000g}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=m_{r} \cdot c_{p}=3000g \cdot 1 \%=30g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ CaO ----- 1 \ mol \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ 56 \ g \ CaO ---- 74 \ g \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ X \ g \ CaO ---- 30 \ g \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ --------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{30g \cdot 56g}{74g}=22.7g}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=V_{r} \cdot d_{r}=3000 \ cm^{3} \cdot 1 \ g/cm^{3}=3000g}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=m_{r} \cdot c_{p}=3000g \cdot 1 \%=30g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ CaO ----- 1 \ mol \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ 56 \ g \ CaO ---- 74 \ g \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ X \ g \ CaO ---- 30 \ g \ Ca(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ --------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{30g \cdot 56g}{74g}=22.7g}\)