iloczyn rozpuszczalności
iloczyn rozpuszczalności
Zmieszano 1,5dm3 roztworu CaCl2 o stężeniu 0,01mol/dm3 i 2 dm3 roztworu K2SO4 o stężeniu 0,001 mol/dm3. Czy w powstałej mieszaninie wytrąci się osad?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
iloczyn rozpuszczalności
\(\displaystyle{ CaSO_{4} \iff Ca^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}] = \frac{1.5dm^{3}}{1.5dm^{3}+2.0dm^{3}} \cdot 0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}] = \frac{2.0dm^{3}}{1.5dm^{3}+2.0dm^{3}} \cdot 0.001 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}][SO_{4}^{2-}]=2.45 \cdot 10^{-6}<< K_{SO, CaSO_{4}}=2.3 \cdot 10^{-4}}\)
Iloczyn rozpuszczalności nie został przekroczony a więc osad się nie wytrąci.
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}] = \frac{1.5dm^{3}}{1.5dm^{3}+2.0dm^{3}} \cdot 0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}] = \frac{2.0dm^{3}}{1.5dm^{3}+2.0dm^{3}} \cdot 0.001 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}][SO_{4}^{2-}]=2.45 \cdot 10^{-6}<< K_{SO, CaSO_{4}}=2.3 \cdot 10^{-4}}\)
Iloczyn rozpuszczalności nie został przekroczony a więc osad się nie wytrąci.