Witam jak policzyć
czynnikiem obiegowym jest mieszanina argonu i dwutlenku węgla w stosunku molowym 3:1 (Ar= 40, O=16 C=12), wyliczyć z tego masę mieszaniny.
udział molowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 lut 2014, o 03:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
udział molowy
Witam.
Skoro stosunek molowy to 3:1 to przyjmujemy 4 mole z których 3 to argon. Wynika z tego że ułamek molowy argonu to 0,75 ,a dwutlenku węgla 0,25. Masa mieszaniny to :
\(\displaystyle{ M=M1*x1+M2*x2+...}\)
gdzie to odpowiednio masy molowe, a x ułamki molowe
Więc
\(\displaystyle{ M=40*0,75+44*0,25}\)
M= 41 g/mol
Skoro stosunek molowy to 3:1 to przyjmujemy 4 mole z których 3 to argon. Wynika z tego że ułamek molowy argonu to 0,75 ,a dwutlenku węgla 0,25. Masa mieszaniny to :
\(\displaystyle{ M=M1*x1+M2*x2+...}\)
gdzie to odpowiednio masy molowe, a x ułamki molowe
Więc
\(\displaystyle{ M=40*0,75+44*0,25}\)
M= 41 g/mol