Próbka materiału zawiera dwa nuklidy promieniotwórcze (A i B).
Ilości początkowe wynoszą \(\displaystyle{ n _{0} _{A}=10 ^{-3} mol}\) , \(\displaystyle{ n _{0} _{B}=10 ^{-4}mol}\) a ich czasy połowicznego rozpadu odpowiednio \(\displaystyle{ T _{1/2} _{A}=1s}\) ,a
\(\displaystyle{ T _{1/2}=10s}\) . Oblicz czas po jakim liczności nuklidów promieniotwórczych będą takie same.
Bardzoo proszę o pomoc,to dla mnie bardzo pilne
licznośc nuklidów promieniotwórczych
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
licznośc nuklidów promieniotwórczych
Własnie z niego próbuję,ale coś dalej nie wiem jak go wykorzystać w tym zadaniu.
A jeszcze mam takie pytanie, kiedy stosuje się ten wzór podany wyżej,a kiedy ten ... o_337.html
A jeszcze mam takie pytanie, kiedy stosuje się ten wzór podany wyżej,a kiedy ten ... o_337.html
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
licznośc nuklidów promieniotwórczych
To dwa identyczne równania ponieważ stała rozpadu promieniotwórczego i okres połowicznego rozpadu są ze sobą związane. Jak w zadaniu podali Ci okres to z pierwszego równania a jak stałą rozpadu to z drugiego. W Twoim poście nie widzę danych (coś z formułą nie tak) ale trzeba zrobić jak poprzednik Ci odpowiedział.
Napisz równanie dla pierwszego nuklidu, napisz dla drugiego.
Przyrównaj prawe strony obydwu równań.
Podziel stronami przez prawą albo lewą stronę.
Iloraz potęg o tej samej podstawie sprowadź do jednej potęgi.
Zlogarytmuj.
Wyznacz czas, t.
Napisz równanie dla pierwszego nuklidu, napisz dla drugiego.
Przyrównaj prawe strony obydwu równań.
Podziel stronami przez prawą albo lewą stronę.
Iloraz potęg o tej samej podstawie sprowadź do jednej potęgi.
Zlogarytmuj.
Wyznacz czas, t.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
licznośc nuklidów promieniotwórczych
Dziękuję bardzo
Dla A
\(\displaystyle{ N(t)=6,023 \cdot 10 ^{20} \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}}\)
Dla B
\(\displaystyle{ N(t)=6,023 \cdot 10 ^{19} \cdot (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 6,023 \cdot 10 ^{20} \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}=6,023 \cdot 10 ^{19} \cdot (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}= (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
przepraszam za takie pytanie,ale jak to dalej wyliczyć ?
Dla A
\(\displaystyle{ N(t)=6,023 \cdot 10 ^{20} \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}}\)
Dla B
\(\displaystyle{ N(t)=6,023 \cdot 10 ^{19} \cdot (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 6,023 \cdot 10 ^{20} \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}=6,023 \cdot 10 ^{19} \cdot (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}= (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
przepraszam za takie pytanie,ale jak to dalej wyliczyć ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
licznośc nuklidów promieniotwórczych
Można było przy molach pozostać.
\(\displaystyle{ 10 \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}= (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 10= \frac{ (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}{ (\frac{1}{2}) ^{t}}= (\frac{1}{2}) ^{\frac{t}{10}-t}= (\frac{1}{2}) ^{-0.9t}=2^{0.9t}}\)
logarytmujemy stronami
\(\displaystyle{ lg10=1=0.9 \cdot t \cdot lg2}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{0.9 \cdot lg2}=3.69s}\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot (\frac{1}{2}) ^{t}= (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}\)
\(\displaystyle{ 10= \frac{ (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{10} }}{ (\frac{1}{2}) ^{t}}= (\frac{1}{2}) ^{\frac{t}{10}-t}= (\frac{1}{2}) ^{-0.9t}=2^{0.9t}}\)
logarytmujemy stronami
\(\displaystyle{ lg10=1=0.9 \cdot t \cdot lg2}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{0.9 \cdot lg2}=3.69s}\)