1.napisz równanie reakcji połówkowych oraz podaj kierunek reakcji samorzutnej pomiędzy parami oksydoredukcyjnymi
Sn+4/Sn+2 = 0,150 V
Fe+3/Fe+2=0,771 V
2.mając dane
E Cl2/2Cl = 1,359 V
E I2/2I = 0,536
Napisz równania reakcji jakie tu zachodzą ( połówkowe oraz sumaryczne), określ kierunek reakcji samorzutnych oraz oblicz siłę elektromotoryczną w tych reakcjach
3.Podaj równanie reakcji amonolizy i alkoholizy chlorku benzenu, nazwij produkty.
egzamin chemiczny
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 7 razy
egzamin chemiczny
1)
\(\displaystyle{ Sn^{+4}+2e \Leftrightarrow Sn^{+2}}\)
\(\displaystyle{ Fe^{+3}+e \Leftrightarrow Fe^{+2}}\)
\(\displaystyle{ Sn^{+2}+2Fe^{+3} \rightarrow Sn^{+4}+2Fe^{+2}}\)
2)
\(\displaystyle{ Cl_{2}+2e \Leftrightarrow 2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ I_{2}+2e \Leftrightarrow 2I^{-}}\)
\(\displaystyle{ 2I^{-}+Cl_{2} \rightarrow I_{2}+2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ E=E_{Cl_{2}/2Cl^{-}}-E_{I_{2}/2I^{-}}=1,359V-0,536V=0,823V}\)
3)
alkoholiza
\(\displaystyle{ C_{6}H_{5}Cl+C_{2}H_{5}ONa \xrightarrow{C_{2}H_{5}OH} NaCl+C_{6}H_{5}OC_{2}H_{5}}\) - eter etylowo-fenylowy
amonoliza
\(\displaystyle{ C_{6}H_{5}Cl+2NH_{3} \xrightarrow{Cu_{2}O} NH_{4}Cl+C_{6}H_{5}NH_{2}}\) - anilina
\(\displaystyle{ Sn^{+4}+2e \Leftrightarrow Sn^{+2}}\)
\(\displaystyle{ Fe^{+3}+e \Leftrightarrow Fe^{+2}}\)
\(\displaystyle{ Sn^{+2}+2Fe^{+3} \rightarrow Sn^{+4}+2Fe^{+2}}\)
2)
\(\displaystyle{ Cl_{2}+2e \Leftrightarrow 2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ I_{2}+2e \Leftrightarrow 2I^{-}}\)
\(\displaystyle{ 2I^{-}+Cl_{2} \rightarrow I_{2}+2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ E=E_{Cl_{2}/2Cl^{-}}-E_{I_{2}/2I^{-}}=1,359V-0,536V=0,823V}\)
3)
alkoholiza
\(\displaystyle{ C_{6}H_{5}Cl+C_{2}H_{5}ONa \xrightarrow{C_{2}H_{5}OH} NaCl+C_{6}H_{5}OC_{2}H_{5}}\) - eter etylowo-fenylowy
amonoliza
\(\displaystyle{ C_{6}H_{5}Cl+2NH_{3} \xrightarrow{Cu_{2}O} NH_{4}Cl+C_{6}H_{5}NH_{2}}\) - anilina