Ilośc energii w procesie

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Ilośc energii w procesie

Post autor: timus221 »

W zamkniętym układzie znajduje się jeden μmol cząstek elementarnych. Jest to mieszanina protonów i neutronów z tym, że na 1 neutron przypadają dwa protony. Następnie cząstki elementarne połączyły się tworząc jądra atomowe 94Be. Oblicz ilość energii, która wydzieliła się w tym procesie zakładając, że powstała maksymalna liczba jąder atomowych (można również zaniedbać fakt nietrwałości neutronów w stanie swobodnym). Wynik wyraź w \(\displaystyle{ MJ}\).

\(\displaystyle{ Masy: protonu = 1,007825; neutronu = 1,008665; jądra berylu = 9,012182, c=300 000km/s.}\)


Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
ODPOWIEDZ