Witam,
chciałabym poprosić o pomoc, a ściślej o sprawdzenie czy tok rozumowania tutaj jest dobry. Jeśli nie, będę wdzięczna za ewentualne korekty.
Do sporządzenia jest roztwór \(\displaystyle{ CuSO _{4}}\) o stężeniu 25 umol (mikromoli).
Masa molowa tego związku wynosi 159 g/mol, co można zapisać:
1 mol - 159 g
Mam zająć się mikromolami, 1 umol = 0,000001 mola.
Korzystając z w/w, można zapisać
1 mol - 159 g
1 umol - 0,000159 g
Mam mieć 25 umol = \(\displaystyle{ 25 \cdot 0,000159 = 0,003975 g}\)
Potrzebne jest 0,003975 g \(\displaystyle{ CuSO _{4}}\) do sporządzenia roztworu 25 umol.
Teraz nie ma znaczenia czy zechce mieć np. 50 ml takiego roztworu, ponieważ masę substancji i tak mam obliczoną.
Drobne przeliczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
Drobne przeliczenie
Rozumowanie jest ok, zadanie jest policzone dobrze.
Ale, na końcu piszesz..
więc jeżeli chodziłoby o rozwiązanie zadania, gdzie podana zostanie objętość, to w zadaniu pojawi się również gęstość danego r-ru tudzież stężenie, żeby było jak "przejść" z objętości na "masę"
Ale, na końcu piszesz..
otóż ml a umol to co innego, ml >> objętość; umol >> "ilość" (masa)Renah pisze:Teraz nie ma znaczenia czy zechce mieć np. 50 ml takiego roztworu, ponieważ masę substancji i tak mam obliczoną.
więc jeżeli chodziłoby o rozwiązanie zadania, gdzie podana zostanie objętość, to w zadaniu pojawi się również gęstość danego r-ru tudzież stężenie, żeby było jak "przejść" z objętości na "masę"