PH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
PH roztworu
W czym problem?
Obliczyć najpierw pOH, gdyż jest to roztwór wodorotlenku (\(\displaystyle{ pOH=-log[OH^-]}\))
następnie z zależności pH+pOH=14, obliczyć pH.
Ot całe zadanie..
Obliczyć najpierw pOH, gdyż jest to roztwór wodorotlenku (\(\displaystyle{ pOH=-log[OH^-]}\))
następnie z zależności pH+pOH=14, obliczyć pH.
Ot całe zadanie..
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
PH roztworu
po zdysocjowaniu \(\displaystyle{ NaOH \rightarrow Na^++OH^-}\)mamy w roztworze jony: \(\displaystyle{ Na^+}\) oraz \(\displaystyle{ OH^-}\)
stosunek jonów 1:1 więc ich stężenia będą takie same
do obliczenia pH potrzebne jest stężenie molowe, które określa ilość moli substancji rozpuszczonej zawartej w \(\displaystyle{ 1dm^3}\) roztworu
my mamy podane, że w 1l jest 0,001 mola, a że \(\displaystyle{ 1l =1dm^3}\)
to z zadania wynika, że stężenie tego roztworu to 0,001mol/l tym samym \(\displaystyle{ [OH^-]=0,001mol/l}\)
dalej tak jak już wspomniałam..
stosunek jonów 1:1 więc ich stężenia będą takie same
do obliczenia pH potrzebne jest stężenie molowe, które określa ilość moli substancji rozpuszczonej zawartej w \(\displaystyle{ 1dm^3}\) roztworu
my mamy podane, że w 1l jest 0,001 mola, a że \(\displaystyle{ 1l =1dm^3}\)
to z zadania wynika, że stężenie tego roztworu to 0,001mol/l tym samym \(\displaystyle{ [OH^-]=0,001mol/l}\)
dalej tak jak już wspomniałam..