Witam.Mam mały problem z ustaleniem wartościowości metali w takich związkach jak: \(\displaystyle{ Pb_{3} O_{4}, Mn_{3} O_{4}}\) itd. Wiem, że takie zwązki to mieszanina tlenków występująca pod postacią minerałów, więc trzeba to sobie odpowiednio rozpisać.I tu pojawia się mój problem.
\(\displaystyle{ Mn_{3}O_{4}}\) - mangan może występować na II, III, IV, V, VI, VII stopniu utlenienia
Ten związek rozpisuje się jako \(\displaystyle{ MnO \cdot Mn _{2} O_{3}}\), ale jak mam ustalić wzory tych tlenków? Czy trzeba po prostu nauczyć się ich wszystkich na pamięć?
Stopnie utlenienia
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Stopnie utlenienia
Na przyszłość dla wszystkich, którym się wydaje że wzór sumaryczny jest jakoś szczególnie istotny:
Na podstawie wzoru sumarycznego w przeważającej ilości przypadków nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć o danym związku. Najważniejsza jest nazwa systematyczna i wzór strukturalny, a w chemii nieorganicznej głównie nazwa: np. \(\displaystyle{ Fe_3 O_4}\) nie mówi nam nic o żelazie w tym tlenku a nazwa tlenek żelaza (II, III) jednoznacznie wskazuje na to, że mamy do czynienia ze związkiem w którym żelazo znajduje się na drugim oraz trzecim stopniu utlenienia, tj :\(\displaystyle{ Fe^{(II)}O_x \cdot Fe^{(III)}O_y}\). Aby dokładniej jeszcze opisywać związki nieorganiczne opisuje się fazy w jakich się znajdują (czyli jak drobiny są względem siebie ułożone w sieci krystalicznej) i rysuje się ich struktury przestrzenne dwu- i trój- wymiarowe. Oczywiście istnieje ogromna liczba popularnych związków, które zwyczajowo się opisuje samym wzorem sumarycznym lub jakimiś nazwami zwyczajowymi bo każdy zainteresowany, z podstawową wiedzą w danej dziedzinie wie o co chodzi (czyli czasem trzeba nauczyć się na pamięć).
Podsumowując, to tak jakby zapytać się czy \(\displaystyle{ C_3 H_6 O}\) to aldehyd, keton czy może tlenek propylenu.
Na podstawie wzoru sumarycznego w przeważającej ilości przypadków nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć o danym związku. Najważniejsza jest nazwa systematyczna i wzór strukturalny, a w chemii nieorganicznej głównie nazwa: np. \(\displaystyle{ Fe_3 O_4}\) nie mówi nam nic o żelazie w tym tlenku a nazwa tlenek żelaza (II, III) jednoznacznie wskazuje na to, że mamy do czynienia ze związkiem w którym żelazo znajduje się na drugim oraz trzecim stopniu utlenienia, tj :\(\displaystyle{ Fe^{(II)}O_x \cdot Fe^{(III)}O_y}\). Aby dokładniej jeszcze opisywać związki nieorganiczne opisuje się fazy w jakich się znajdują (czyli jak drobiny są względem siebie ułożone w sieci krystalicznej) i rysuje się ich struktury przestrzenne dwu- i trój- wymiarowe. Oczywiście istnieje ogromna liczba popularnych związków, które zwyczajowo się opisuje samym wzorem sumarycznym lub jakimiś nazwami zwyczajowymi bo każdy zainteresowany, z podstawową wiedzą w danej dziedzinie wie o co chodzi (czyli czasem trzeba nauczyć się na pamięć).
Podsumowując, to tak jakby zapytać się czy \(\displaystyle{ C_3 H_6 O}\) to aldehyd, keton czy może tlenek propylenu.