Cześć. Mam problem ruszyć z tym zadaniem:
Obliczyć ile otrzymamy dwutlenku węgla w reakcji spalania 1m3 tlenku węgla.
Obliczyć ile musimy użyć tlenu.
Ułożyłem taką proporcję.
\(\displaystyle{ 2CO + O_{2} = 2CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1m^{3}+x_{1}=x_{2}}\)
\(\displaystyle{ MCO - MO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1m^{3} - x_{1}}\)
Okazało się że założona proporcja ma błąd. Tam gdzie podstawiłem 1m3 powinno znaleść się coś innego. Proszę o pomoc.
Spalanie tlenku węgla
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 sty 2014, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowa Dęba
Spalanie tlenku węgla
Wydaje mi się, że najlepiej to zrobić z moli:
\(\displaystyle{ 2CO + O_{2} = 2CO_{2}}\)
Dwa mole \(\displaystyle{ CO}\) potrzebują dwóch moli \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
Jeden mol gazu w warunkach normalnych ma \(\displaystyle{ 22,4 dm^{3}}\)
Czyli proporcja wygląda tak:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 22,4 \ dm^{3}\ CO - 2 \cdot 22,4 \ dm^{3} \ CO_{2} \\
1 m^{3}\ CO - x \ m^{3} CO_{2}}\)
Analogicznie dla tlenu.
\(\displaystyle{ 2CO + O_{2} = 2CO_{2}}\)
Dwa mole \(\displaystyle{ CO}\) potrzebują dwóch moli \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
Jeden mol gazu w warunkach normalnych ma \(\displaystyle{ 22,4 dm^{3}}\)
Czyli proporcja wygląda tak:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 22,4 \ dm^{3}\ CO - 2 \cdot 22,4 \ dm^{3} \ CO_{2} \\
1 m^{3}\ CO - x \ m^{3} CO_{2}}\)
Analogicznie dla tlenu.
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Spalanie tlenku węgla
Bo właśnie \(\displaystyle{ 1m^3}\)\(\displaystyle{ CO_2}\)powinien wyjść. Jeżeli zakładamy oczywiście, że są to gazy doskonałe oraz że reakcja zachodzi do końca. Przy takich uproszczeniach jeden mol każdego gazu zajmuje taką samą objętość (czyli również przy takiej samej objętości otrzymujemy taką samą liczbę moli). W tej reakcji podczas spalania 2 moli \(\displaystyle{ CO}\) otrzymujesz 2 mole \(\displaystyle{ CO_2}\) czyli jak 1:1. Natomiast tlenu potrzebujesz połowę mniej bo podczas spalania 2 moli \(\displaystyle{ CO}\) zużywasz 1 mol \(\displaystyle{ O_2}\). Następnie w zależności od tego jakie warunki p,T przyjąłeś (czyli ile moli \(\displaystyle{ CO}\) było w tym \(\displaystyle{ 1m^3}\)) przeliczysz sobie to na masę.
Przeczytaj ten, zdecydowanie rozjaśnia podstawy stechiometrii, polecam też inne znakomite tego autora o podstawach chemii;)
Przeczytaj ten
Kod: Zaznacz cały
http://www.tomek.strony.ug.edu.pl/mol.htm
Kod: Zaznacz cały
http://www.tomek.strony.ug.edu.pl/slona.htm
Spalanie tlenku węgla
Wyszło mi 1000 dm3 dla CO2 oraz 500 dm3 dla O2.
Wzór z którego powinienem skorzystać ma postać:
\(\displaystyle{ pV = mRT}\)
gdzie p = 1013,25 hPa, T = 298 K, a R = 8,314\(\displaystyle{ \frac{J}{mol*K}}\)
Co dokładnie mam podstawić do wzoru aby obliczyć masę m=m*M ?
Wzór z którego powinienem skorzystać ma postać:
\(\displaystyle{ pV = mRT}\)
gdzie p = 1013,25 hPa, T = 298 K, a R = 8,314\(\displaystyle{ \frac{J}{mol*K}}\)
Co dokładnie mam podstawić do wzoru aby obliczyć masę m=m*M ?
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Spalanie tlenku węgla
Ok, wyszło dobrze. Teraz możesz skorzystać z równania stanu gazu doskonałego tylko tam jest liczba moli \(\displaystyle{ n}\) a nie masa \(\displaystyle{ m}\) (\(\displaystyle{ pV=nRT}\)). Do tego równania podstawiasz obliczoną objętość dla danego reagenta i inne parametry które podałeś, obliczasz liczbę moli (pamiętaj o uzgodnieniu jednostek), a później przeliczasz na masę ze wzoru \(\displaystyle{ m=n \cdot M}\)
Spalanie tlenku węgla
Po przekształceniu wzór będzie wyglądał tak:\(\displaystyle{ n= \frac{pV}{RT}}\)
Podstawiająć: \(\displaystyle{ \frac{1013,25hPa * 1m^{3} }{8,314 \frac{Pa*m^{3} }{mol*K}*298K }}\)
1hPa = 1Pa. Czy to oznacza, że mianownik powinien wyglądać tak:\(\displaystyle{ 0,08314 \frac{hPa*m^{3} }{mol*K}*298K}\) ???-- 9 stycznia 2014, 14:59 --\(\displaystyle{ 2CO+ O_{2}= 2CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2*22,4dm^{3}CO - 2*22,4dm^{3}CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1m^{3}CO - x m^{3} CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 1000dm^{3}* 44,8dm^{3} }{44,8 dm^{3} }= 1m^{3}}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{1013,25hPa*1 m^{3} }{0,08314 \frac{hPa* m^{3} }{mol*K}*298K }=40,90 mola}\)
\(\displaystyle{ m=n*M}\)
\(\displaystyle{ m=40,90*44=1799,6g=1,8 kg}\)
Czy to jest dobrze wyliczone? Czy w reakcji spalania 1m3 tlenku węgla otrzymamy 1,8 kg CO2? Dlaczego odpowiedz wyszła w kg a nie w m3?
Podstawiająć: \(\displaystyle{ \frac{1013,25hPa * 1m^{3} }{8,314 \frac{Pa*m^{3} }{mol*K}*298K }}\)
1hPa = 1Pa. Czy to oznacza, że mianownik powinien wyglądać tak:\(\displaystyle{ 0,08314 \frac{hPa*m^{3} }{mol*K}*298K}\) ???-- 9 stycznia 2014, 14:59 --\(\displaystyle{ 2CO+ O_{2}= 2CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2*22,4dm^{3}CO - 2*22,4dm^{3}CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1m^{3}CO - x m^{3} CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 1000dm^{3}* 44,8dm^{3} }{44,8 dm^{3} }= 1m^{3}}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{1013,25hPa*1 m^{3} }{0,08314 \frac{hPa* m^{3} }{mol*K}*298K }=40,90 mola}\)
\(\displaystyle{ m=n*M}\)
\(\displaystyle{ m=40,90*44=1799,6g=1,8 kg}\)
Czy to jest dobrze wyliczone? Czy w reakcji spalania 1m3 tlenku węgla otrzymamy 1,8 kg CO2? Dlaczego odpowiedz wyszła w kg a nie w m3?