I zasada termodynamiki

kama001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 25 maja 2013, o 22:38
Płeć: Kobieta
Podziękował: 16 razy

I zasada termodynamiki

Post autor: kama001 »

Oblicz zmianę entalpii spowodowaną zestaleniem jednego mola przechłodzonego benzenu w temperaturze 268,2K, wiedząc że w temperaturze topnienia równej 278,2 K ciepło topnienia wynosi \(\displaystyle{ 9956 J \cdot mol ^{-1}}\). Molowa pojemność cieplna benzenu stałego jest równa \(\displaystyle{ 123,6 J \cdot mol ^{-1} \cdot K ^{-1}}\) a ciekłego \(\displaystyle{ 127,3J∙mol ^{-1} ∙K ^{-1}}\)

proszę o pomoc w rozwiązaniu
ODPOWIEDZ