stala dysocjacji w temp 20 stopni wynosi 1,6*10^-16.oblicz wartosc iloczynu jonowego wody.
Dzieki
iloczyn jonowy zadanko
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
iloczyn jonowy zadanko
Autodysocjacja wody (w uproszczeniu pomijajac kation hydroniowy): \(\displaystyle{ H_2O \longrightarrow H^+ + OH^-}\)
Stala rownowagi tej reakcji:
\(\displaystyle{ K_d = \frac{\[H^+\]\[OH^-\]}{\[H_2O\]}}\)
Iloczyn jonowy to \(\displaystyle{ \[H^+\]\[OH^-\]}\) (oznaczmy go powiedzmy I), więc \(\displaystyle{ I=K_d\cdot\[H_2O\]}\). Obliczymy teraz, jakie jest stężenie molowe czystej wody. Dla wody gęstość d=1kg/dm3, czyli 1dm3 wody waży 1000g. Masa molowa wody to (2*1+16)g/mol=18g/mol, ułóżmy proporcję:
\(\displaystyle{ x mol H_2O \,\,\, - \,\,\, 1000g H_2O}\)
\(\displaystyle{ 1 mol H_2O \,\,\, - \,\,\, 18g H_2O}\)
Stąd x=1000/18=55,56 mol (w dm3) - \(\displaystyle{ \[H_2O\]=55,56M}\). Teraz wystarczy podstawić:
\(\displaystyle{ I = 55,56 \frac{mol}{dm^3} 1,6 10^{-16} \frac{mol}{dm^3} = 0,88896 * 10^{-14} (\frac{mol}{dm^3})^2}\).
Stala rownowagi tej reakcji:
\(\displaystyle{ K_d = \frac{\[H^+\]\[OH^-\]}{\[H_2O\]}}\)
Iloczyn jonowy to \(\displaystyle{ \[H^+\]\[OH^-\]}\) (oznaczmy go powiedzmy I), więc \(\displaystyle{ I=K_d\cdot\[H_2O\]}\). Obliczymy teraz, jakie jest stężenie molowe czystej wody. Dla wody gęstość d=1kg/dm3, czyli 1dm3 wody waży 1000g. Masa molowa wody to (2*1+16)g/mol=18g/mol, ułóżmy proporcję:
\(\displaystyle{ x mol H_2O \,\,\, - \,\,\, 1000g H_2O}\)
\(\displaystyle{ 1 mol H_2O \,\,\, - \,\,\, 18g H_2O}\)
Stąd x=1000/18=55,56 mol (w dm3) - \(\displaystyle{ \[H_2O\]=55,56M}\). Teraz wystarczy podstawić:
\(\displaystyle{ I = 55,56 \frac{mol}{dm^3} 1,6 10^{-16} \frac{mol}{dm^3} = 0,88896 * 10^{-14} (\frac{mol}{dm^3})^2}\).