Roztwarzanie próbki

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Roztwarzanie próbki

Post autor: timus221 »

Roztworzenie ważącej 14,7 g próbki stopu żelaza, cynku i węgla wymagało 465 cm3 2,75 m roztworu H2SO4 o gęstości 1,16 g/ cm3. Ile gramów 30,0% roztworu HCl o gęstości 1,15 g/ cm3 trzeba użyć, by roztworzyć drugą, identyczną próbkę tego stopu?

Gdzie robię błąd ?

\(\displaystyle{ Zn+H2SO4 \rightarrow ZnSO4+H2}\)

\(\displaystyle{ Fe+H2SO4 \rightarrow FeSO4+H2}\)

\(\displaystyle{ C+2H2SO4 \rightarrow CO2+2SO2+2H2O}\)

\(\displaystyle{ Cm \cdot V =n \rightarrow n=1,278 mol}\)


\(\displaystyle{ 3mol------- 4mol H2SO4}\)

\(\displaystyle{ x mol-------1,278 mol H2SO4}\)


\(\displaystyle{ x=0,9585mol}\) - liczba moli stopu

\(\displaystyle{ \frac{x}{3}=0,3195}\)

\(\displaystyle{ Zn+2HCl \rightarrow ZnCl2+H2}\)

\(\displaystyle{ 1mol---2mol}\)

\(\displaystyle{ 0,3195---xmol}\)

\(\displaystyle{ x=0.639 mol}\)

Dla \(\displaystyle{ Fe}\) i \(\displaystyle{ C}\) tak samo jak wyżej

Łączna liczba moli 1,917 moli
\(\displaystyle{ 1,917 \cdot 36,5 = 69,97 g}\)

\(\displaystyle{ 69,97g-----30 \%}\)
\(\displaystyle{ x--------100 \%}\)

\(\displaystyle{ x=233,235g}\)

Niestety wynik się nie zgadza
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Roztwarzanie próbki

Post autor: pesel »

Nigdzie nie podano w zadaniu, że każdego składnika jest taka sama liczba moli. Poza tym reakcje kwasów z węglem wątpliwe. Nie jestem przekonany, że przy takim stężeniu siarkowego zajdzie reakcja z węglem. Natomiast jakby solny reagował tak jak piszesz to bym się szczerze zdziwił.
ODPOWIEDZ