Blaszkę żelazną o masie 10,00 g pokrytą warstwą tlenku FeO*Fe2O3 roztworzono całkowicie w kwasie nieutleniającym. Wydzieliło się 1,965 dm3 wodoru w przeliczeniu na warunki normalne. Określić masową zawartość pierwiastków w pierwotnej próbce.
Proszę o pomoc
zawartość pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
zawartość pierwiastków
\(\displaystyle{ Fe+2H^{+} \to Fe^{2+}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{Fe}=n_{H_{2}}= \frac{V_{H_{2}}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe}=n_{Fe} \cdot M_{Fe}}\)
\(\displaystyle{ m_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}}= 10g-m_{Fe}}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe}^{(Fe_{2}O_{3})}= m_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}} \cdot \frac{3 \cdot M_{Fe}}{M_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ \%Fe= \frac{m_{Fe}+m_{Fe}^{(Fe_{2}O_{3})}}{10g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \%O=100 \% - \%Fe}\)
\(\displaystyle{ n_{Fe}=n_{H_{2}}= \frac{V_{H_{2}}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe}=n_{Fe} \cdot M_{Fe}}\)
\(\displaystyle{ m_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}}= 10g-m_{Fe}}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe}^{(Fe_{2}O_{3})}= m_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}} \cdot \frac{3 \cdot M_{Fe}}{M_{FeO \cdot Fe_{2}O_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ \%Fe= \frac{m_{Fe}+m_{Fe}^{(Fe_{2}O_{3})}}{10g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \%O=100 \% - \%Fe}\)