Proszę o pomoc i wskazówki,z góry dziękuję !
-Mieszanina CaSO4 i CaSO4*2H2O traci podczas ogrzewania 1,250 % swojej masy. Określić masową zawartość bezwodnego siarczanu wapnia w pierwotnej próbce.
Masowa zawartość
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Masowa zawartość
Oczywiście zakładamy, że cała sól uwodniona traci wodę.
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4}}+m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}=m}\)
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4}}+m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O} \cdot \frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}} =0.9875m}\)
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O} \left (1-\frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}} \right )=0.0125m}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}}{m} \cdot 100 \%= \frac{0.0125}{1-\frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}}} \cdot 100 \%=C_p^{(uwod)}}\)
\(\displaystyle{ C_p^{(bezw)}=100 \% - C_p^{(uwod)}}\)
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4}}+m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}=m}\)
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4}}+m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O} \cdot \frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}} =0.9875m}\)
\(\displaystyle{ m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O} \left (1-\frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}} \right )=0.0125m}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}}{m} \cdot 100 \%= \frac{0.0125}{1-\frac{M_{CaSO_{4}}}{M_{CaSO_{4} \cdot 2H_{2}O}}} \cdot 100 \%=C_p^{(uwod)}}\)
\(\displaystyle{ C_p^{(bezw)}=100 \% - C_p^{(uwod)}}\)