Proszę o pomoc z tymi zadaniami,próbuję róznymi metodami lecz nie mogę znalezc wlasciwej.
Zmieszano 125 cm3 wodnego roztworu HNO3 o gęstości 1,15 g/cm3, w którym ułamek molowy HNO3 był równy 0,200 z 275 cm3 roztworu HNO3 o gęstości 1,25 g/cm3, w którym ułamek molowy HNO3 był równy 0,400. Jaką wartość ma ułamek molowy HNO3 w powstałym roztworze?
Ile gramów technicznego SO3 zawierającego 3,00 %wag. nierozpuszczalnych w wodzie zanieczyszczeń należy rozpuścić w 252 cm3 wody, aby ułamek molowy powstałego kwasu siarkowego(VI) w otrzymanym roztworze był równy Nk = 0,400?
MH2O = 18,0 g/mol MSO3 = 80,0 g/mol MH2SO4 = 98,0 g/mol dH2O = 0,999 g/cm3
ułamek molowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ułamek molowy
1.
\(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(1)}M_{HNO_{3}}+n_{H_{2}O}^{(1)}M_{H_{2}O}=V_{1}d_{1}=m_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}^{(1)}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(1)}}{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{H_{2}O}^{(1)}}=0.2}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(1)}}\)oraz \(\displaystyle{ n_{H_{2}O}^{(1)}}\)
\(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(2)}M_{HNO_{3}}+n_{H_{2}O}^{(2)}M_{H_{2}O}=V_{2}d_{2}=m_{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}^{(2)}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(2)}}{n_{HNO_{3}}^{(2)}+n_{H_{2}O}^{(2)}}=0.4}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(2)}}\)oraz \(\displaystyle{ n_{H_{2}O}^{(2)}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{HNO_{3}}^{(2)}}{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{HNO_{3}}^{(2)}+n_{H_{2}O}^{(1)}+n_{H_{2}O}^{(2)}}}\)
2.
\(\displaystyle{ SO_{3}+H_{2}O \to H_{2}SO_{4}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=n_{H_{2}O}^{o}-n_{SO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=n_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}=\frac{n_{SO_{3}}}{n_{SO_{3}}+n_{H_{2}O}^{o}-n_{SO_{3}}}=\frac{n_{SO_{3}}}{n_{H_{2}O}^{o}}=\frac{n_{SO_{3}}}{ \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} }= \frac{n_{SO_{3}}M_{H2O}}{V_{H_{2}O}d_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=x_{H_{2}SO_{4}} \frac{V_{H_{2}O} \cdot d_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O} }}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{czysty}=n_{SO_{3}}M_{SO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ 100g \ techn---- 97g \ czyst}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{techn}----m_{SO_{3}}^{czysty}}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{techn}=m_{SO_{3}}^{czysty} \cdot \frac{100}{97}}\)
\(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(1)}M_{HNO_{3}}+n_{H_{2}O}^{(1)}M_{H_{2}O}=V_{1}d_{1}=m_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}^{(1)}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(1)}}{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{H_{2}O}^{(1)}}=0.2}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(1)}}\)oraz \(\displaystyle{ n_{H_{2}O}^{(1)}}\)
\(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(2)}M_{HNO_{3}}+n_{H_{2}O}^{(2)}M_{H_{2}O}=V_{2}d_{2}=m_{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}^{(2)}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(2)}}{n_{HNO_{3}}^{(2)}+n_{H_{2}O}^{(2)}}=0.4}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HNO_{3}}^{(2)}}\)oraz \(\displaystyle{ n_{H_{2}O}^{(2)}}\)
\(\displaystyle{ x_{HNO_{3}}= \frac{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{HNO_{3}}^{(2)}}{n_{HNO_{3}}^{(1)}+n_{HNO_{3}}^{(2)}+n_{H_{2}O}^{(1)}+n_{H_{2}O}^{(2)}}}\)
2.
\(\displaystyle{ SO_{3}+H_{2}O \to H_{2}SO_{4}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=n_{H_{2}O}^{o}-n_{SO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=n_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}=\frac{n_{SO_{3}}}{n_{SO_{3}}+n_{H_{2}O}^{o}-n_{SO_{3}}}=\frac{n_{SO_{3}}}{n_{H_{2}O}^{o}}=\frac{n_{SO_{3}}}{ \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} }= \frac{n_{SO_{3}}M_{H2O}}{V_{H_{2}O}d_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=x_{H_{2}SO_{4}} \frac{V_{H_{2}O} \cdot d_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O} }}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{czysty}=n_{SO_{3}}M_{SO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ 100g \ techn---- 97g \ czyst}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{techn}----m_{SO_{3}}^{czysty}}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
\(\displaystyle{ m_{SO_{3}}^{techn}=m_{SO_{3}}^{czysty} \cdot \frac{100}{97}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło
ułamek molowy
Mam pytanie odnośnie 2 zadania.Dlaczego liczność wody w reacji to woda użyta do sporządzenia roztworu minus liczność SO _{3} ?