Bardzo proszę o pilną pomoc w tym zadaniu,z góry bardzo dziękuję
W temperaturze 400,0 K ciśnienie mieszaniny wodoru i metanolu (CH3OH) znajdującej się w zbiorniku o stałej objętości jest równe 98,63 kPa. Po ochłodzeniu do temperatury 100,0 0C metanol uległ w całości zestaleniu, a ciśnienie obniżyło się do 15,65 kPa. Obliczyć skład początkowej mieszaniny wodoru i metanolu przed ochłodzeniem w ułamkach molowych.
Skład początkowy mieszaniny
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Skład początkowy mieszaniny
\(\displaystyle{ n_{w}+n_{m}= \frac{p_{1}V}{RT_{1}}}\)
\(\displaystyle{ n_{w}= \frac{p_{2}V}{RT_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{w}= \frac{}{} \frac{n_{w}}{n_{w}+n_{m}} = \frac{ \frac{p_{2}V}{RT_{2}}}{ \frac{p_{1}V}{RT_{1}} }= \frac{p_{2}T_{1}}{p_{1}T_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{m}=1-x_{w}}\)
Drugą temperaturę przeliczyć na kelwiny.
\(\displaystyle{ n_{w}= \frac{p_{2}V}{RT_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{w}= \frac{}{} \frac{n_{w}}{n_{w}+n_{m}} = \frac{ \frac{p_{2}V}{RT_{2}}}{ \frac{p_{1}V}{RT_{1}} }= \frac{p_{2}T_{1}}{p_{1}T_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{m}=1-x_{w}}\)
Drugą temperaturę przeliczyć na kelwiny.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Skład początkowy mieszaniny
Wielkie dzieki za tak szybką pomoc !!
Ale gdy robię tym sposobem to wychodzą mi wyniki :
\(\displaystyle{ nw+nm=0,664 mol}\)
\(\displaystyle{ nw=0,113 mol}\)
\(\displaystyle{ xw=0,17}\)
\(\displaystyle{ xm=0,83}\)
a wg odpowiedzi wynik powinien wynosic: \(\displaystyle{ Nw=0,367}\) \(\displaystyle{ Nm=0,663}\)
Ale gdy robię tym sposobem to wychodzą mi wyniki :
\(\displaystyle{ nw+nm=0,664 mol}\)
\(\displaystyle{ nw=0,113 mol}\)
\(\displaystyle{ xw=0,17}\)
\(\displaystyle{ xm=0,83}\)
a wg odpowiedzi wynik powinien wynosic: \(\displaystyle{ Nw=0,367}\) \(\displaystyle{ Nm=0,663}\)