Ile gramów 18,32% roztworu KOH o gęstości 1,170 g/cm3 potrzeba, by zobojętnić 247,0 g roztworu H2SO4, w którym ułamek molowy kwasu Nk = 0,3300.
Mam problem z tym zadaniem,proszę o pomoc
Zobojętnianie roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zobojętnianie roztworu
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}= \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}=0.33}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}SO_{4}}}=1+ \frac{n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}SO_{4}}}=1+ \frac{m_{H_{2}O}}{m_{H_{2}SO_{4}}} \cdot \frac{M_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}O}}= \frac{1}{0.33}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{H_{2}O}}{m_{H_{2}SO_{4}}} = \left (\frac{1}{0.33}-1 \right) \cdot \frac{M_{H_{2}O}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}+m_{H_{2}SO_{4}}=m_{r}=247.0g}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ 2KOH+H_{2}SO_{4} \to K_{2}SO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}} =2 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}=2 \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{KOH}=2 \cdot M_{KOH} \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ 100g \ r-ru ------ 18.32 \ g \ KOH}\)
\(\displaystyle{ X ----------------m_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ -----------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{100 \cdot m_{KOH}}{18.32}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}=0.33}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}SO_{4}}}=1+ \frac{n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}SO_{4}}}=1+ \frac{m_{H_{2}O}}{m_{H_{2}SO_{4}}} \cdot \frac{M_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}O}}= \frac{1}{0.33}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{H_{2}O}}{m_{H_{2}SO_{4}}} = \left (\frac{1}{0.33}-1 \right) \cdot \frac{M_{H_{2}O}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}+m_{H_{2}SO_{4}}=m_{r}=247.0g}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ 2KOH+H_{2}SO_{4} \to K_{2}SO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}} =2 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}=2 \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{KOH}=2 \cdot M_{KOH} \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ 100g \ r-ru ------ 18.32 \ g \ KOH}\)
\(\displaystyle{ X ----------------m_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ -----------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{100 \cdot m_{KOH}}{18.32}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Zobojętnianie roztworu
Bardzo proszę o odpowiedź, dlaczego w tym równaniu:
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}} =2 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}=2 \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)??
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}} =2 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}=2 \cdot \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Zobojętnianie roztworu
Miałam na myśli, dlaczego \(\displaystyle{ 2 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zobojętnianie roztworu
\(\displaystyle{ 2KOH+H_{2}SO_{4} \to K_{2}SO_{4}+2H_{2}O}\)
Widać, że dwa mole zasady reagują z molem kwasu. Toteż aby obliczyć liczbę moli zasady trzeba liczbę moli kwasu pomnożyć przez 2.
Widać, że dwa mole zasady reagują z molem kwasu. Toteż aby obliczyć liczbę moli zasady trzeba liczbę moli kwasu pomnożyć przez 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy