Ułamek molowy, masa próbki żelaza, stężenie procentowe.

Kaleka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2013, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Ułamek molowy, masa próbki żelaza, stężenie procentowe.

Post autor: Kaleka »

Witam mam problem z 3 zadaniami.

1. Podaj wartość ułamka molowego soli w wodnym roztworze FeSO4, którego stężenie wynosi 0.0659 mol/dm3, a gęstość d = 1,095 g/ml.
MFe = 55,85 g/mol MS = 32,07 g/mol MO = 16,00 g/mol MH = 1,008 g/mol

2.Próbkę sproszkowanego żelaza umieszczono w pewnej objętości tlenu i podgrzano. Stwierdzono 29.9 % przyrost masy próbki w stosunku do masy początkowej. Następnie mieszaninę poreakcyjną (Fe2O3 + Fe) roztworzono w nadmiarze kwasu solnego stwierdzając wydzielenie się 6.6 dm3 wodoru (100 kPa, 30 oC). Jaka była masa próbki żelaza?
MO2 = 32,0 g/mol MFe = 55,8 g/mol MH2 = 2,02 g/mol

3.Oblicz stężenie procentowe roztworu KCl, który otrzymano przez zmieszanie:
250 g roztworu KCl o stężeniu 37.35 %,
250 cm3 roztworu tej soli o stęż. 0.711 mol/dm3 i gęstości d = 1,085 g/cm3 oraz
250 g roztworu KCl, w którym ułamek molowy wody NH2O jest równy 0.611
MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol MK = 39,10 g/mol MCl = 35,45 g/mol


Rozwiązywałem te zadania wg sposobów znalezionych na tym forum jednak wyniki które mi powychodził są błędne. Prosił bym aby wytłumaczył mi je ktoś jak je rozwiązać oraz jak jest taka możliwość podał wyniki tych zadań.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Ułamek molowy, masa próbki żelaza, stężenie procentowe.

Post autor: pesel »

No to pokaż jak liczyłeś.
Kaleka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2013, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Ułamek molowy, masa próbki żelaza, stężenie procentowe.

Post autor: Kaleka »

Właśnie w tym problem że nie potrafię pisać w LaTexie a zanim to ogarnę zejdzie mi trochę czasu ,a mam dużo zadań jeszcze do rozwiązania. Więc prosił bym aby ktoś kto wie jak to rozwiązać i jest biegły w LaTexie napisał mi krok po kroku jak to rozwiązać. Będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ