Nie potrafie rozwiazac tych zadan a sa mi bardzo potrzebne, bede wdzieczna za pomoc i poswiecony czas.
1.Oblicz stężenie procentowe roztworu KCl, który otrzymano przez zmieszanie:
250 g roztworu KCl o stężeniu 31.7987 %,
250 cm3 roztworu tej soli o stęż. 0.371 mol/dm3 i gęstości d = 1,085 g/cm3 oraz
250 g roztworu KCl, w którym ułamek molowy wody NH2O jest równy 0.487
MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol MK = 39,10 g/mol MCl = 35,45 g/mol
2.Jakie jest stężenie procentowe roztworu wodnego NaOH, w którym ułamek molowy zasady jest równy 0.57?
Masy molowe: MH2O = 18,02 g/mol MNaOH = 40,00 g/mol dH2O = 1,000 g/cm3
chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
chemia nieorganiczna
1. https://www.matematyka.pl/350485.htm
2.
\(\displaystyle{ m_{NaOH}=0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=0.43 \cdot n \cdot M_{H_{2}O}}\)
\(\displaystyle{ n=n_{NaOH}+n_{H_{2}O}}\)
\(\displaystyle{ c_{p}= \frac{m_{NaOH}}{m_{NaOH}+m_{H_{2}O}} \cdot 100 \%= \frac{0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}}{0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}+0.43 \cdot n \cdot M_{H_{2}O}} \cdot 100 \%=\frac{0.57 \cdot M_{NaOH}}{0.57 \cdot M_{NaOH}+0.43 \cdot M_{H_{2}O}} \cdot 100 \%}\)
2.
\(\displaystyle{ m_{NaOH}=0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=0.43 \cdot n \cdot M_{H_{2}O}}\)
\(\displaystyle{ n=n_{NaOH}+n_{H_{2}O}}\)
\(\displaystyle{ c_{p}= \frac{m_{NaOH}}{m_{NaOH}+m_{H_{2}O}} \cdot 100 \%= \frac{0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}}{0.57 \cdot n \cdot M_{NaOH}+0.43 \cdot n \cdot M_{H_{2}O}} \cdot 100 \%=\frac{0.57 \cdot M_{NaOH}}{0.57 \cdot M_{NaOH}+0.43 \cdot M_{H_{2}O}} \cdot 100 \%}\)