Robie to zadanie takim sposobem i nie wychodzi mi poprawny wynik
Roztworzenie próbki Zn o wadze 3.9 g wymagało 195 cm3 roztworu wodnego HCl. Jakiej objętości (wyrażonej w ml) tego samego roztworu HCl potrzeba do roztworzenia 11.9 g równomolowego stopu Zn i Mg?
MHCl = 36,5 g/mol MZn = 65,4 g/mol MMg = 24,3 g/mol
\(\displaystyle{ Zn + 2HCl = ZnCl_{2} + H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Mg+2HCl = MgCl_{2} + H_{2}}\)
\(\displaystyle{ 3,9 \rightarrow x}\)
\(\displaystyle{ 65,4 \rightarrow 2*36,5}\)
x=4,3532
\(\displaystyle{ 195 \rightarrow 4,3532}\)
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow y}\)
y=0,02232
nZn(65,4)+nZn(24,3)=11,9
nZn=0,1326
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 2}\)
\(\displaystyle{ 0,1326 \rightarrow x}\)
x=0,2652
0,3978*(36,5)=14,5197
\(\displaystyle{ 0,02232 \rightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ 14,5197 \rightarrow x}\)
x=650,5241
Stężenia + reakcje
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenia + reakcje
\(\displaystyle{ n_{Zn}M_{Zn}+n_{Mg}M_{Mg}=11.9g}\)
\(\displaystyle{ n_{Zn}=n_{Mg}= \frac{11.9}{M_{Zn}+M_{Mg}}}\)
Na 1 mol każdego z nich trzeba tyle samo kwasu. A ile na mol cynku:
\(\displaystyle{ V_{HCl}^{1mol}=\frac{V_{HCl}M_{Zn}}{m_{Zn}}= \frac{195ml \cdot M_{Zn}}{3.9g}}\)
\(\displaystyle{ V_{HCl}=(n_{Zn}+n_{Mg}) \cdot V_{HCl}^{1mol}=2n_{Zn} \cdot V_{HCl}^{1mol}}\)
-- 28 lis 2013, o 12:52 --
\(\displaystyle{ n_{Zn}=n_{Mg}= \frac{11.9}{M_{Zn}+M_{Mg}}}\)
Na 1 mol każdego z nich trzeba tyle samo kwasu. A ile na mol cynku:
\(\displaystyle{ V_{HCl}^{1mol}=\frac{V_{HCl}M_{Zn}}{m_{Zn}}= \frac{195ml \cdot M_{Zn}}{3.9g}}\)
\(\displaystyle{ V_{HCl}=(n_{Zn}+n_{Mg}) \cdot V_{HCl}^{1mol}=2n_{Zn} \cdot V_{HCl}^{1mol}}\)
-- 28 lis 2013, o 12:52 --
Dwu.Kartezjusz pisze:Mam wątpliwości iluwartościowy jest cynk.