Oblicz stężenie procentowe roztworu KCl, który otrzymano przez zmieszanie:
250 g roztworu KCl o stężeniu 21.0108 %,
250 cm3 roztworu tej soli o stęż. 0.468 mol/dm3 i gęstości d = 1,085 g/cm3 oraz
250 g roztworu KCl, w którym ułamek molowy wody NH2O jest równy 0.41
MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol MK = 39,10 g/mol MCl = 35,45 g/mol
Nie chcę mi wyjść,co jest nie tak ?
\(\displaystyle{ I roztwór :}\)
\(\displaystyle{ ms=52.527g}\)
\(\displaystyle{ II roztwór :}\)
\(\displaystyle{ n=Cm \cdot V = 0,468 \cdot 0,25=0,117mol}\)
\(\displaystyle{ 0,117mol \cdot 74,55 (masa molowa KCl) =8,722g}\)
\(\displaystyle{ mr=d \cdot v =1,085 \cdot 250=271,25g}\)
\(\displaystyle{ III roztwór:}\)
\(\displaystyle{ 0,41 \cdot 18,016+n \cdot 74,55=250g}\)
\(\displaystyle{ n=3,254 mol}\)
\(\displaystyle{ 3,254 \cdot 74,55=242,613g}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{52,527+8,722+242,613}{250+271,25+250}= \frac{303,862}{771,25}=0,393 \cdot 100 \% =39,39 \%}\)
Zlewanie roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zlewanie roztworów
Mało tej wody w trzecim r-rze, niecałe 8g IMO, warto nie mylić oznaczenia moli \(\displaystyle{ n}\) i ułamka molowego \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O}+n_{KCl} \cdot M_{KCl}=250g}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}O}+n_{KCl}}=x_{H_{2}O}=0.41}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.695 \cdot n_{KCl}}\)
\(\displaystyle{ m_{KCl}= \frac{250g \cdot M_{KCl}}{0.695 \cdot M_{H_{2}O}+M_{KCl}}}\)
Pytanie czy KCl aż tak dobrze rozpuszcza się w wodzie? Ale to już pytanie do autora zadania.
Jak widać w 100 g wody w 100 st C rozpuszcza się zaledwie 56.2 g KCl. Coś jest na rzeczy
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O}+n_{KCl} \cdot M_{KCl}=250g}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}O}+n_{KCl}}=x_{H_{2}O}=0.41}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.695 \cdot n_{KCl}}\)
\(\displaystyle{ m_{KCl}= \frac{250g \cdot M_{KCl}}{0.695 \cdot M_{H_{2}O}+M_{KCl}}}\)
Pytanie czy KCl aż tak dobrze rozpuszcza się w wodzie? Ale to już pytanie do autora zadania.
Jak widać w 100 g wody w 100 st C rozpuszcza się zaledwie 56.2 g KCl. Coś jest na rzeczy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zlewanie roztworów
\(\displaystyle{ \frac{n_{H_{2}O}}{n_{H_{2}O}+n_{KCl}}=x_{H_{2}O}=0.41}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.41\cdot (n_{H_{2}O}+n_{KCl})=0.41n_{H_{2}O}+0.41n_{KCl}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}-0.41n_{H_{2}O}=0.59n_{H_{2}O}=0.41n_{KCl}}\)
dzielę stronami przez 0.59
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.695 \cdot n_{KCl}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.41\cdot (n_{H_{2}O}+n_{KCl})=0.41n_{H_{2}O}+0.41n_{KCl}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}-0.41n_{H_{2}O}=0.59n_{H_{2}O}=0.41n_{KCl}}\)
dzielę stronami przez 0.59
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}=0.695 \cdot n_{KCl}}\)