Mam problem z tym zadaniem:
W zbiorniku o pojemności 35.8 dm3 umieszczono 83.3 g sproszkowanej siarki, po czym wpompowano do niego tlen uzyskując w temp. 372.2 K ciśnienie 115924.7 Pa. Jakie jest ciśnienie cząstkowe SO3 (w kPa) w zbiorniku po zakończeniu reakcji utleniania S do SO3 w temp. 372.2?
MO = 16,00 g/mol MS = 32,06 g/mol R = 8,314 J*mol-1*K-1
Nie mam kompletnie pomysłu jak je rozwiązać. Będę niezmiernie wdzięczny jak ktoś pokaże mi rozwiązanie tego zadania wraz z obliczeniami.
Jakie jest ciśnienie cząstkowe SO3 (w kPa) w zbiorniku...
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Jakie jest ciśnienie cząstkowe SO3 (w kPa) w zbiorniku...
\(\displaystyle{ pV=n_{O_{2}}RT \to n_{O_{2}}= \frac{pV}{RT}= \frac{115924.7 \ Pa \cdot 0.0358 \ m^{3}}{8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 372.2 K}=1.341 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{S}= \frac{m_{S}}{M_{S}} = \frac{83.3g}{32.06 \ g/mol}= 2.598 \ mola}\)
\(\displaystyle{ S+ \frac{3}{2}O_{2} \to SO_{3}}\)
Siarka reaguje z tlenem w stosunku molowy \(\displaystyle{ 1:3/2=2:3}\) czyli widać, że w naszym układzie siarka jest w nadmiarze czyli cały tlen przereaguje a nadmiar siarki pozostanie w zbiorniku.
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}= \frac{1.341 \ mola}{1.5} =0.894 \ mola}\)
\(\displaystyle{ p_{SO_{3}}= \frac{n_{SO_{3}}RT }{V}= \frac{0.894 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 372.2 K }{0.0358 \ m^{3}}=77275.33 \ Pa \approx 77.275 \ kPa}\)
\(\displaystyle{ n_{S}= \frac{m_{S}}{M_{S}} = \frac{83.3g}{32.06 \ g/mol}= 2.598 \ mola}\)
\(\displaystyle{ S+ \frac{3}{2}O_{2} \to SO_{3}}\)
Siarka reaguje z tlenem w stosunku molowy \(\displaystyle{ 1:3/2=2:3}\) czyli widać, że w naszym układzie siarka jest w nadmiarze czyli cały tlen przereaguje a nadmiar siarki pozostanie w zbiorniku.
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}= \frac{1.341 \ mola}{1.5} =0.894 \ mola}\)
\(\displaystyle{ p_{SO_{3}}= \frac{n_{SO_{3}}RT }{V}= \frac{0.894 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 372.2 K }{0.0358 \ m^{3}}=77275.33 \ Pa \approx 77.275 \ kPa}\)