Mieszanina sproszkowanego żelaza i siarki

fenem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Mieszanina sproszkowanego żelaza i siarki

Post autor: fenem »

Mieszaninę sproszkowanego żelaza i siarki podgrzano w celu przeprowadzenia reakcji syntezy siarczku żelaza(II). Po całkowitym przebiegu reakcji spiek zmielono i rozpuszczano w kwasie solnym. Stwierdzono wydzielenie się 5.0 dm­­­­3 siarkowodoru, oraz 4.1 dm­­­­3 wodoru (pomiaru objętości gazów dokonano w temp. 32 oC, przy ciśnieniu 99,8 kPa), dodatkowo pozostało 3,00 g nieroztworzonej w HClaq pozostałości. Jakie był udział masowy Fe w mieszaninie substratów?
MFe = 55,8 g/mol MS = 32,1 g/mol MH = 1,01 g/mol



(99800*0.005)/(8.314*(273.15+32)=0,1966
(99800*0.004*)/(8.314*(273.15+32)=0.1573

total=0,3539

0,3539*55,8=19,74762


0,1966*32,1+3=9,31086

19.74762/(9.31086+19.74762)*100%
ODPOWIEDZ