Stechiometria (roztwarzanie)

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stechiometria (roztwarzanie)

Post autor: timus221 »

Ważącą \(\displaystyle{ 39.8 g}\) próbkę metalicznego glinu pokrytą warstwą tlenku (Al2O3) roztworzono w \(\displaystyle{ 8.65 m}\) roztworze wodnym HCl. Jaka jest wyrażona w gramach masa tlenu zawartego w tej próbce, jeśli uzyskano w wyniku roztwarzania \(\displaystyle{ 27.54 dm ^{3}}\) wodoru.
(t = 40`C; p = 127.0 kPa)?
MAl = 26,98 g/mol MCl2 = 70,91 g/mol MH2 = 2,02 g/mol MO2 = 32,00 g/mol


Coś mi nie chce poprawnie wyjśc :/ może moja metoda jest błędna proszę o sprawdzenie i poprawę.
Robię to w ten sposób:

\(\displaystyle{ n_{h _{2} }= \frac{pV}{Rt}= \frac{127000p \cdot 0,02754m ^{3} }{8,314 \cdot 313 K} =1,344 mol}\)

\(\displaystyle{ 3HCl+Al \rightarrow AlCl _{3}+1,5H _{2}}\)
\(\displaystyle{ 1mol Al - 1,5 mol H _{2}}\)

\(\displaystyle{ x mol Al - 1,344 mol H _{2}}\)

\(\displaystyle{ x=0,896 mol Al \Rightarrow mAl=24,175g}\)


\(\displaystyle{ mAl _{2}O _{3} = 39,8g-24,175g=15,625g}\)
\(\displaystyle{ 2M _{Al} - 3M _{O}}\)

\(\displaystyle{ 53,96g Al - 48g O}\)

\(\displaystyle{ 15,625g Al - x g}\)

\(\displaystyle{ x=13.9g}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria (roztwarzanie)

Post autor: pesel »

48g tlenu zawarte jest w molu tlenku glinu a nie dwóch molach glinu.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stechiometria (roztwarzanie)

Post autor: timus221 »

Rzeczywiście, dziękuje bardzo za szybką pomoc
ODPOWIEDZ