ułamek molowy
ułamek molowy
Potrzebuję jakiejś wskazówki do tego zadania: Podaj w ułamkach molowych skład roztworu chlorku sodu, którego stężenie molowe wynosi 3,5 mol/dm3, a gęstość 1,25 g/cm3.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ułamek molowy
Najprościej założyć, że mamy 1 litr roztworu, w któym jest 3.5 mola NaCl i który waży:
\(\displaystyle{ m_{r}=V_{r} \cdot d=1000 ml \cdot 1.25 \ g/ml=1250g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}= \frac{m_{r}-m_{NaCl}}{M_{H_{2}O}}=\frac{m_{r}-n_{NaCl} \cdot M_{NaCl}}{M_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{NaCl}= \frac{n_{NaCl}}{n_{NaCl}+n_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}O}=1-x_{NaCl}}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=V_{r} \cdot d=1000 ml \cdot 1.25 \ g/ml=1250g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}= \frac{m_{r}-m_{NaCl}}{M_{H_{2}O}}=\frac{m_{r}-n_{NaCl} \cdot M_{NaCl}}{M_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{NaCl}= \frac{n_{NaCl}}{n_{NaCl}+n_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}O}=1-x_{NaCl}}\)