Obliczanie stężenia procentowego

edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Obliczanie stężenia procentowego

Post autor: edaro »

Do 200g wody dodano 50g roztworu 10% kwasu siarkowego. Oblicz stężenie procentowe.

Prosiłbym o pomoc w proporcji, dalej sobie już poradzę.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Obliczanie stężenia procentowego

Post autor: bolo »

Masz \(\displaystyle{ 5g}\) kwasu i \(\displaystyle{ 250g}\) roztworu.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Obliczanie stężenia procentowego

Post autor: edaro »

Rozumiem, że te \(\displaystyle{ 5g}\) jest z
\(\displaystyle{ \frac{10\cdot50}{100}}\)
?
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2007, o 15:45 przez edaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Obliczanie stężenia procentowego

Post autor: bolo »

Tak.

\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{5}{250}\cdot 100\%=2\%}\)
ODPOWIEDZ