Termodynamika 1 zasada

lizak67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 paź 2013, o 15:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Termodynamika 1 zasada

Post autor: lizak67 »

1.Schładzanie spalin od temperatury T1=800 K do T2= 600K odbywa się przez doprowadzenie do nich powietrza z otoczenia o temperaturze Tp=290 K. Skład gorących spalin: 4% O2, 6% H2O, 14% CO2, 76% N2. Przyjmując, że ciepło odpływające przez ściany kanału spalinowego stanowi 4% entalpii spalin gorących, oblicz ilość doprowadzonego powietrza na jednostkę ilości spalin gorących oraz ilość doprowadzonego powietrza na jednostkę ilości spalin chłodzonych. Gazy należy traktować jako doskonałe.-- 19 lis 2013, o 20:23 --2.Zbiornik A i B zawierające różne gazy połączono wspólnym przewodem, dzięki czemu nastąpiło wyrównanie parametrów gazu. Początkowe udziały molowe i parametry gazu w zbiorniku A: 28% CO, 4% CH4, 12% H2, 3% CO2, 53% N2, VA=150 m3, TA1=350 K, pA1=0,16 MPa; w zbiorniku B: 42% CO, 50% H2, 5% CO2, 3% N2, TB1=400 K, pB1=0,12 MPa. Po zmieszaniu stwierdzono udział molowy 35% H2 oraz T2=370 K. Traktując gazy jak doskonałe oblicz końcowe ciśnienie gazu oraz ilość ciepła, które odpłynęła do otoczenia
ODPOWIEDZ