Udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji

starline
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 paź 2013, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji

Post autor: starline »

Witam, mam zadanie o takiej treści:
Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych 49.71 dm3 powietrza dodano 99 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo O2 a resztę stanowi N2.
MN = 14,0 g/mol MO = 16,0 g/mol MC = 12,0 g/mol MCa = 40,1 g/mol

Jednak wynik, który mi wychodzi: 14,411 okazuje się być błędny. Może ktoś przeliczyć to zadanie i podać mi swój wynik, może pomyliłem się w obliczeniach.

Temat do zamknięcia, znalazłem swój błąd (niestety nieszczęsne obliczenia). Wynik to 13,88.
ODPOWIEDZ