Próbkę sodu umieszczono w 17.8 litrowej butli wypełnionej chlorem w temp. 369 K i pod ciśnieniem 144712 Pa. Po zakończeniu reakcji (chlor zużył się całkowicie) próbkę przeniesiono do wody, stwierdzając wydzielenie się \(\displaystyle{ 1.9 dm^{3}}\) wodoru, w warunkach w jakich znajdował się chlor na początku doświadczenia. Jaka była masa próbki sodu przed reakcją z chlorem?
M \(\displaystyle{ _{Cl}}\) = 35,45 g/mol M \(\displaystyle{ _{Na}}\) = 22,99 g/mol
****************
Próbkę o masie 61.4 g otrzymaną przez zmieszanie benzenu (\(\displaystyle{ C_{6}H_{6}}\)) i metanolu (\(\displaystyle{ CH_{3}OH}\)) w proporcji molowej 1:1 odparowano w opróżnionym wcześniej zbiorniku o objętości \(\displaystyle{ 49.0 dm^{3}}\), w którym utrzymywano temperaturę 115 \(\displaystyle{ ^{o}C}\). Obliczyć całkowite ciśnienie (w Pa) panujące w zbiorniku.
M \(\displaystyle{ _{H}}\) = 1,01 g/mol M \(\displaystyle{ _{C}}\) = 12,0 g/mol M \(\displaystyle{ _{O}}\) = 16,0 g/mol
****************
Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych \(\displaystyle{ 48.66 dm^{3}}\) powietrza dodano 24 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo \(\displaystyle{ O_{2}}\) a resztę stanowi \(\displaystyle{ N_{2}}\) .
M \(\displaystyle{ _{N}}\) = 14,0 g/mol M \(\displaystyle{ _{O}}\) = 16,0 g/mol M \(\displaystyle{ _{C}}\) = 12,0 g/mol M \(\displaystyle{ _{Ca}}\) = 40,1 g/mol
****************
Do kolby wlano kolejno: 18.1 g 1.6% roztworu HCl oraz \(\displaystyle{ 6.6 cm^{3}}\) roztworu HCl i stężeniu \(\displaystyle{ 5.91 mol/dm^{3}}\) , po czym roztwór uzupełniono wodą destylowaną do objętości \(\displaystyle{ 4757 cm^{3}}\) . Jakie jest pH otrzymanego roztworu, jeżeli jego gęstość wynosiła \(\displaystyle{ 1,11 g/cm^{3}}\) ? Przyjmij, że w każdym roztworze dysocjacja HCl jest całkowita.
Masy molowe: M \(\displaystyle{ _{H}}\) = 1,01 g/mol M \(\displaystyle{ _{Cl}}\) = 35,5 g/mol M \(\displaystyle{ _{O}}\) = 16,0 g/mol
Próbkę sodu umieszczono w 17.8 litrowej butli
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Próbkę sodu umieszczono w 17.8 litrowej butli
Tylko o pierwszym bo pozostałe 3 już kilka razy były.
1.
Z równania Clapeyrona liczysz ile było moli chloru. Ponieważ sód reaguje z chlorem w stosunku molowym 2:1 to na reakcję z chlorem poszło dwa razy więcej moli sodu niż było moli chloru. Nieprzereagowany sód w reakcji z wodą wydzielił wodór. Liczbę moli wodoru liczymy jak poprzednio liczbę moli chloru (albo prościej z proporcji). Podobnie jak poprzednio dwa mole sodu dają mol wodoru a więc całkowita liczba moli sodu to podwojona suma moli obu gazów. Mamy liczbę moli sodu, mnożymy przez jego masę molową i mamy masę.
Aha, można też dodać obie objętości gazów i łączną liczbę moli obliczyć jeden raz z równania Clapeyrona. (jedno działanie mniej).
1.
Z równania Clapeyrona liczysz ile było moli chloru. Ponieważ sód reaguje z chlorem w stosunku molowym 2:1 to na reakcję z chlorem poszło dwa razy więcej moli sodu niż było moli chloru. Nieprzereagowany sód w reakcji z wodą wydzielił wodór. Liczbę moli wodoru liczymy jak poprzednio liczbę moli chloru (albo prościej z proporcji). Podobnie jak poprzednio dwa mole sodu dają mol wodoru a więc całkowita liczba moli sodu to podwojona suma moli obu gazów. Mamy liczbę moli sodu, mnożymy przez jego masę molową i mamy masę.
Aha, można też dodać obie objętości gazów i łączną liczbę moli obliczyć jeden raz z równania Clapeyrona. (jedno działanie mniej).