Obliczyc stęzenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 lis 2012, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Obliczyc stęzenie procentowe
Obliczyć Cp roztworu kwasu solnego otrzymanego w wyniku dodania 250 ml wody do 100g 30%ego roztworu tego kwasu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Obliczyc stęzenie procentowe
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{100g \cdot 30 \%}{100g+250g} \cdot 100 \%= \frac{30g}{350g} \cdot 100 \% \approx 8.57 \%}\)