Stężenia roztworów

fenem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Stężenia roztworów

Post autor: fenem »

1) Odważkę o masie 53.9 g otrzymaną przez zmieszanie benzenu (C6H6) i metanolu (CH3OH) w proporcji masowej 1:1 odparowano w zbiorniku o objętości 44.9 dm3 i w temperaturze 191.0 oC. Obliczyć ciśnienie (w Pa) panujące w zbiorniku. Uwaga: Przed wprowadzeniem odważki do zbiornika usunięto z niego powietrze
MH = 1,008 g/mol MC = 12,01 g/mol MO = 16,00 g/mol

https://www.matematyka.pl/314334.htm#p5002855 1 zadania robiłem kilka razy analizowałem czy nie zrobiłem błędu i zawsze mam błędny wynik

2) Zbiornik o pojemności 1,6 m3 napełniono w warunkach normalnych gazem zawierającym 48 %obj. N2, 30 %obj. O2. Resztę gazu stanowił argon. Następnie wprowadzono do zbiornika otwarty pojemnik zawierający wodę. Po upływie doby okazało się, że z pojemnika ubyło 25 cm3 wody. Obliczyć jaka jest w temp. 650 oC, wyrażona w g/m3, gęstość gazu wypełniającego zbiornik.
MN = 14,01 g/mol MAr = 39,95 g/mol MO = 16,00 g/mol MH = 1,01 g/mol dwody = 995,0 g/dm3

zadanie 2 już zrobiłem

3) Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych 29.83 dm3 powietrza dodano 58 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo O2 a resztę stanowi N2.
MN = 14,0 g/mol MO = 16,0 g/mol MC = 12,0 g/mol MCa = 40,1 g/mol

https://www.matematyka.pl/314208.htm i zadanie 3 tym sposobem i tez źle

4) Do kolby wlano kolejno: 14.9 g 1.9% roztworu HCl oraz 18.2 cm3 roztworu HCl i stężeniu 1.90 mol/dm3, po czym roztwór uzupełniono wodą destylowaną do objętości 3505 cm3. Jakie jest pH otrzymanego roztworu, jeżeli jego gęstość wynosiła 1,11 g/cm3? Przyjmij, że w każdym roztworze dysocjacja HCl jest całkowita.
Masy molowe: MH = 1,01 g/mol MCl = 35,5 g/mol MO = 16,0 g/mol

[url]http://www.matematyka.pl/314323.htm[/url] zadanie 4 próbowałem robić tym sposobem i nic

mógłby ktoś pomoc ewentualnie powiedzieć czy w tych sposobach jest gdzieś błąd lub naprowadzić na poprawny trop dzięki i pozdrawiam

-- 12 lis 2013, o 11:35 --
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, o 12:00 przez fenem, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Stężenia roztworów

Post autor: Kartezjusz »

1) Mówisz o substancjach w postaci gazowej?
fenem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Stężenia roztworów

Post autor: fenem »

chyba tak wynika z zadania taka mam treść
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1709
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stężenia roztworów

Post autor: pesel »

Zadanie 1 ma inną treść u ciebie a inną w odnośniku. Proporcja 1:1 masowa i molowa. BTW ani masy ani mole nie zależą od stanu skupienia. W innych zadaniach inne dane niż w odnośnikach.
fenem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Stężenia roztworów

Post autor: fenem »

a jak ugryź w takim razie to 1 zadanie ? bo początek jest ten sam więc robić według odnośnika?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1709
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stężenia roztworów

Post autor: pesel »

Te wersja jest banalniejsza bo skoro masz masę mieszaniny to połowa masy to benzen a druga połowa to metanol. Masz masy, liczysz mole, dodajesz i do Clapeyrona.
fenem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 paź 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Stężenia roztworów

Post autor: fenem »

tak własnie robię i błędny wynik wychodzi : obliczyłem benzen i metanol , dodałem i podstawilem do wzoru i zle (jest juz dobrze zapomnialem o zamianie dm^3 na m^3-- 13 lis 2013, o 09:12 --
fenem pisze:tak własnie robię i błędny wynik wychodzi : obliczyłem benzen i metanol , dodałem i podstawilem do wzoru i zle (jest juz dobrze zapomnialem o zamianie dm^3 na m^3
pomoże ktoś z 3 i 4 ?;)
ODPOWIEDZ