Stała równowagi.

zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Stała równowagi.

Post autor: zieliksonek »

Na podstawie poniższych danych obliczyć wartość stałej równowagi \(\displaystyle{ K_{p}}\) dla \(\displaystyle{ T=1000 K}\).

\(\displaystyle{ N_{2}+3 H_{2}=2 NH_{3}}\)

Wartość zmiany entalpii w \(\displaystyle{ T=273 K}\) wynosi \(\displaystyle{ -91630 J}\).
Ciepła molowe pod stałym ciśnieniem \(\displaystyle{ \left[ \frac{J}{mol \cdot K} \right]}\) są następującymi funkcjami temperatury:

\(\displaystyle{ H_{2}: 27,20+0,0038 T}\)
\(\displaystyle{ N_{2}: 27,20+0,0042 T}\)
\(\displaystyle{ NH_{3}: 33,64+0,0029 T+21,34 \cdot 10^{-6} T^{2}}\)

W temperaturze \(\displaystyle{ 874 K: log K_{p}=-5,34}\).
ODPOWIEDZ