Stężony 30-procentowy roztwór \(\displaystyle{ H_{3} PO_{4}}\) jest roztworem 3,6 molowym. Oblicz jego gęstość.
Policzyłem
M = 157,88 g/mol
m = 568,37 g
Nie wiem co dalej.
Oblicz gęstość
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz gęstość
Skąd ta masa molowa?
W 100g r-ru jest 30 g kwasu, a w 1000 ml jest 3.6 mola, czyli:
\(\displaystyle{ 100g - 30g}\)
\(\displaystyle{ x ---- 3.6 mola = 3.6 mola \cdot 98 \ g/mol=352.8 g}\)
\(\displaystyle{ -------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{352.8g \cdot 100g}{30g}= 1176g}\)
Czyli ta sama ilość znajduje się w 1000 ml i w 1176g. Gęstość wynosi:
\(\displaystyle{ d= \frac{m}{V} = \frac{1176g}{1000 \ cm^{3}} =1.176 \ g/cm^{3}}\)
W 100g r-ru jest 30 g kwasu, a w 1000 ml jest 3.6 mola, czyli:
\(\displaystyle{ 100g - 30g}\)
\(\displaystyle{ x ---- 3.6 mola = 3.6 mola \cdot 98 \ g/mol=352.8 g}\)
\(\displaystyle{ -------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{352.8g \cdot 100g}{30g}= 1176g}\)
Czyli ta sama ilość znajduje się w 1000 ml i w 1176g. Gęstość wynosi:
\(\displaystyle{ d= \frac{m}{V} = \frac{1176g}{1000 \ cm^{3}} =1.176 \ g/cm^{3}}\)