Jak będzie wyglądała prawodłowo napisana reakcja?
\(\displaystyle{ Cu(OH)_{2} + H_{2}O_{2} =}\)
wodorotlenek miedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń, UMK
- Pomógł: 1 raz
wodorotlenek miedzi
Myślę, że nie bardzo możemy się spodziewać powstania miedzi na +3 stopniu utlenienia w tak pomyslanym procesie. Raczej rozkład wody utlenionej katalizowany jonami miedzi(II).
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
wodorotlenek miedzi
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to zejście miedzi np. na +I stopień oraz wydzielenie tlenu cząsteczkowego, ale to takie wymyślone. Nie mniej jednak, nadtlenek wodoru może mieć właściwości redukujące.
\(\displaystyle{ 2\mbox{Cu(OH)}_{2}+\mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}\rightarrow\mbox{Cu}_{2}\mbox{O}+3\mbox{H}_{2}\mbox{O}+\mbox{O}_{2} \\ 2\mbox{Cu}^{+II}+2e^{-}\rightarrow 2\mbox{Cu}^{+I} \\ 2\mbox{O}^{-I}-2e^{-}\rightarrow\mbox{O}_{2}^{0}}\)
\(\displaystyle{ 2\mbox{Cu(OH)}_{2}+\mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}\rightarrow\mbox{Cu}_{2}\mbox{O}+3\mbox{H}_{2}\mbox{O}+\mbox{O}_{2} \\ 2\mbox{Cu}^{+II}+2e^{-}\rightarrow 2\mbox{Cu}^{+I} \\ 2\mbox{O}^{-I}-2e^{-}\rightarrow\mbox{O}_{2}^{0}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń, UMK
- Pomógł: 1 raz
wodorotlenek miedzi
Niestety wartości potencjałów standardowych tych procesów mówią, że to tak nie będzie
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
wodorotlenek miedzi
Nie brałem tego pod uwagę, bo nie miałem potencjału dla \(\displaystyle{ \mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}}\), możesz podać? Dla reakcji połówkowej z \(\displaystyle{ \mbox{Cu(OH)}_{2}}\) mam \(\displaystyle{ -0,080V}\).
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
wodorotlenek miedzi
o to chodzi?bolo pisze:Nie brałem tego pod uwagę, bo nie miałem potencjału dla mbox{H}_{2}mbox{O}_{2}, możesz podać? Dla reakcji połówkowej z mbox{Cu(OH)}_{2} mam -0,080V.
Chemia Nieorganiczna, A. Bielański pisze:
Nadtlenek wodoru, w którym tlenowi przypisujemy stopień utlenienia -I, jest silnym środkiem utleniającym, o czym świadczą potencjały standardowe elektrod, na których zachodzą procesy:
\(\displaystyle{ H_{2}O_{2} \ + \ 2H^{+} \ + \ 2e^{-} \longleftrightarrow 2H_{2}O \qquad E = +1,77 V \\ 5H_{2}O^{-} \ + \ H_{2}O \ + \ 2e^{-} \longleftrightarrow 3OH^{-} \qquad E = +0,87 V}\)
--- edit
jeszce to może jest ważne
dalej są te reakcje.Chemia Nieorganiczna, A. Bielański pisze: W niektórych przypadkach nadtlenek wodoru wykazuje właściwości redukujące. Objawiają się one w obecności niektórych substancji silnie utleniających, np. manganu (VII) potasu w roztworze kwaśnym, ditlenku ołowiu, \(\displaystyle{ PbO_{2}}\), lub tlenku rtęci (() w środowisku zasadowym
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
wodorotlenek miedzi
Zobaczę później co w praktyce wychodzi. Dopiero teraz przywiozłem sobie chlorek miedzi.
-----
Około 6 godzin wlałem \(\displaystyle{ \mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}}\) do zrobionego \(\displaystyle{ \mbox{Cu(OH)}_{2}}\). Cały czas burzyło się i mieliło. Po około godzinie wyglądało to tak jak . Kolor zawiesiny wyraźnie rdzawy, co teoretycznie wskazywałoby na obecność \(\displaystyle{ \mbox{Cu}_{2}\mbox{O}}\). Teraz osad (bardzo drobnoziarnisty) już praktycznie opadł na dno (czarne, z przebłyskami rdzawego na obrzeżach), a roztwór nad nim prawie bezbarwny, tylko lekkie perlenie jeszcze jest. \(\displaystyle{ \mbox{pH}}\) tuż przed wlaniem wody utlenionej było lekko zasadowe. Na moje oko hmm... być może wstępnie miedź zeszła na \(\displaystyle{ +I}\) stopień (chociaż \(\displaystyle{ \Delta G>0}\)...), po czym była szybko utleniana nadmiarem \(\displaystyle{ \mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}}\)...? W Bielańskim diagram Fr.-Ebs. dla miedzi jest tylko dla środowiska kwaśnego, stopnie \(\displaystyle{ +I}\) i \(\displaystyle{ +II}\) są mniej więcej na równym poziomie, stąd też pomyślałem o tym chwilowym przejściu na \(\displaystyle{ +I}\) stopień. Przynajmniej pół tej probówki to pierwotnie była woda utleniona, tak więc widać nadmiar był. Podczas tej najbardziej burzliwej części reakcji po przystawieniu zapalonej zapałki płomień chwilowo nieco się zwiększył, żadnego pyknięcia nie było, stąd poniekąd eliminuję jednoczesną obecność wodoru i tlenu, raczej był to sam tlen. Obecnie wygląda to tak, jakby ostatecznie powstał \(\displaystyle{ \mbox{CuO}}\), \(\displaystyle{ \mbox{pH}}\) roztworu obojętne.
Jutro to odsączę jak znajdę wolną chwilę.
Wszystko odbywało się w temperaturze pokojowej.
[ Dodano: 22 Kwiecień 2007, 11:47 ]
jest już praktycznie tylko czarny. Będzie to raczej tlenek miedzi(II).
Pozdrawiam
-----
Około 6 godzin wlałem \(\displaystyle{ \mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}}\) do zrobionego \(\displaystyle{ \mbox{Cu(OH)}_{2}}\). Cały czas burzyło się i mieliło. Po około godzinie wyglądało to tak jak . Kolor zawiesiny wyraźnie rdzawy, co teoretycznie wskazywałoby na obecność \(\displaystyle{ \mbox{Cu}_{2}\mbox{O}}\). Teraz osad (bardzo drobnoziarnisty) już praktycznie opadł na dno (czarne, z przebłyskami rdzawego na obrzeżach), a roztwór nad nim prawie bezbarwny, tylko lekkie perlenie jeszcze jest. \(\displaystyle{ \mbox{pH}}\) tuż przed wlaniem wody utlenionej było lekko zasadowe. Na moje oko hmm... być może wstępnie miedź zeszła na \(\displaystyle{ +I}\) stopień (chociaż \(\displaystyle{ \Delta G>0}\)...), po czym była szybko utleniana nadmiarem \(\displaystyle{ \mbox{H}_{2}\mbox{O}_{2}}\)...? W Bielańskim diagram Fr.-Ebs. dla miedzi jest tylko dla środowiska kwaśnego, stopnie \(\displaystyle{ +I}\) i \(\displaystyle{ +II}\) są mniej więcej na równym poziomie, stąd też pomyślałem o tym chwilowym przejściu na \(\displaystyle{ +I}\) stopień. Przynajmniej pół tej probówki to pierwotnie była woda utleniona, tak więc widać nadmiar był. Podczas tej najbardziej burzliwej części reakcji po przystawieniu zapalonej zapałki płomień chwilowo nieco się zwiększył, żadnego pyknięcia nie było, stąd poniekąd eliminuję jednoczesną obecność wodoru i tlenu, raczej był to sam tlen. Obecnie wygląda to tak, jakby ostatecznie powstał \(\displaystyle{ \mbox{CuO}}\), \(\displaystyle{ \mbox{pH}}\) roztworu obojętne.
Jutro to odsączę jak znajdę wolną chwilę.
Wszystko odbywało się w temperaturze pokojowej.
[ Dodano: 22 Kwiecień 2007, 11:47 ]
jest już praktycznie tylko czarny. Będzie to raczej tlenek miedzi(II).
Pozdrawiam