Witam
Mam takie zadanie
Przez spalenie 1,00 g antracenu \(\displaystyle{ C_{14} H_{10}}\) otrzymano 3,45 g \(\displaystyle{ CO_{2}}\). Obliczyć masę atomową węgla.
Chodzi mi o ogólne wskazówki, jak się za to zabrać. Moja wiedza chemiczna jest praktycznie zerowa (poprzez słaby poziom nauczania w szkole i 4-letnią przerwę od jakiejkolwiek chemii).
Zaczęłam od rozpisania reakcji
\(\displaystyle{ 2C_{14} H_{10} + 33O_{2} \rightarrow 28CO_{2} + 10H_{2} O}\)
Pod odpowiednimi związkami wpisuję wartości liczbowe, ale co teraz?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Spalanie antracenu -> masa atomowa węgla.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 3 razy
Spalanie antracenu -> masa atomowa węgla.
1. W treści zadania jest napisane 3,45g. Może źle przepisane.
2. Nie jest powiedziane, czy znamy.
2. Nie jest powiedziane, czy znamy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Spalanie antracenu -> masa atomowa węgla.
No to znasz.
Z zadania i równania reakcji wynika, że stosunek mas 28 cząsteczek dwutlenku węgla do masy 2 cząsteczek antracenu wynosi 3.45:1 czyli:
\(\displaystyle{ \frac{3.45}{1} = \frac{28 \cdot (X+2 \cdot 16u)}{2 \cdot (14 \cdot X + 10 \cdot 1u)}}\)
\(\displaystyle{ 6.9 \cdot (14 \cdot X + 10 \cdot 1u)=28 \cdot (X+2 \cdot 16u)}\)
gdzie \(\displaystyle{ X}\) to masa atomowa węgla.
No i z tego równania trzeba wyznaczyć owo \(\displaystyle{ X}\).
Z zadania i równania reakcji wynika, że stosunek mas 28 cząsteczek dwutlenku węgla do masy 2 cząsteczek antracenu wynosi 3.45:1 czyli:
\(\displaystyle{ \frac{3.45}{1} = \frac{28 \cdot (X+2 \cdot 16u)}{2 \cdot (14 \cdot X + 10 \cdot 1u)}}\)
\(\displaystyle{ 6.9 \cdot (14 \cdot X + 10 \cdot 1u)=28 \cdot (X+2 \cdot 16u)}\)
gdzie \(\displaystyle{ X}\) to masa atomowa węgla.
No i z tego równania trzeba wyznaczyć owo \(\displaystyle{ X}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 3 razy
Spalanie antracenu -> masa atomowa węgla.
Dzięki wielkie.
Ja to chyba za bardzo komplikować chciałam, kiedy okazało się to dość proste.
Ja to chyba za bardzo komplikować chciałam, kiedy okazało się to dość proste.