1. Do celów technologicznych używa się tlenu o temperaturze 277,7 K i ciśnieniu 15,12 MPa. Potrzeba 22,8 kg gazu. Obliczyć objętość tlenu.
1. 66 kg ditlenku węgla znajduje się w zbiorniku o objętości 5 m3. Temperatura gazu wynosi 25 °C. Obliczyć ciśnienie w zbiorniku korzystając
a) z równania Ckapeyrona
b) z równania Van der Waalsa
2. Dwie kolby zawierają różne gazy w ilości 1mola. Objętości i ciśnienia są takie, że p1V1 = p2V2. Gaz 1 jest gazem doskonałym, a gaz 2 rzeczywistym. Temperatura i ciśnienie gazu rzeczywistego są niższe od krytycznych. Rozstrzygnąć, czy temperatura gazu 1 jest niższa, równa czy wyższa od temperatury gazu 2.
3. Do jakiej temperatury można ogrzać 20- litrową butlę ciśnieniową napełnioną tlenem, jeżeli znajduje się w niej 1,6 kg tlenu i jeżeli najwyższe dozwolone ciśnienie wynosi 150 atm. Korzystając z równania Van der Waalsa
Gaz rzeczywisty
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Gaz rzeczywisty
1. Policz liczbę moli tlenu, oblicz współczynniki równania VdW lub lepiej R-K korzystając z tablic. Jeżeli nie masz tablic to jakieś znajdź. Przekształć dane równanie do postaci iteracyjnej t.j. \(\displaystyle{ V_{i+1}= f(V_{i})}\) i zaczynając od objętości oszacowanej z Clapeyrona wykonaj potrzebną ilość iteracji aż będziesz otrzymywać niewiele różniące się od siebie wyniki. Jeżeli możesz korzystać z kalkulatora obliczającego równania trzeciego stopnia to po prostu przekształcasz równanie do postaci \(\displaystyle{ AV^3 + BV^2 + CV+D=0}\), wbijasz współczynniki i masz wynik.
2. Masz masę (a zatem i liczbę moli), objętość, temperaturę, tablice. W obydwu tych równaniach ciśnienie masz dane wprost. Podstawiasz i liczysz, nie ma tutaj nic do tłumaczenia.
3. Zobacz co otrzymasz po podstawieniu do podanej zależności. Czy da się z tego otrzymać \(\displaystyle{ T_2 - T_1=...}\) ? Czy możesz oszacować znak tego wyrażenia? A może da się otrzymać \(\displaystyle{ \frac{T_1}{T_2} = ...}\) ? Czy takie wyrażenie jest mniejsze czy większe od 1?
4. Analogicznie jak 2, tylko że masz już dane ciśnienie a liczysz temperaturę.
2. Masz masę (a zatem i liczbę moli), objętość, temperaturę, tablice. W obydwu tych równaniach ciśnienie masz dane wprost. Podstawiasz i liczysz, nie ma tutaj nic do tłumaczenia.
3. Zobacz co otrzymasz po podstawieniu do podanej zależności. Czy da się z tego otrzymać \(\displaystyle{ T_2 - T_1=...}\) ? Czy możesz oszacować znak tego wyrażenia? A może da się otrzymać \(\displaystyle{ \frac{T_1}{T_2} = ...}\) ? Czy takie wyrażenie jest mniejsze czy większe od 1?
4. Analogicznie jak 2, tylko że masz już dane ciśnienie a liczysz temperaturę.