Mam problem w pewnym zadaniem:
Do zbiornika o stałej objętości dopływa strumień gazu powodując zmianę parametrów gazu w zbiorniku. Po czasie t dopływu gazu parametry w zbiorniku zmieniły się z \(\displaystyle{ p _{1}=0,1 MPa}\), \(\displaystyle{ T_{1}=290 K}\) na\(\displaystyle{ p_{2}=0,3 MPa}\),\(\displaystyle{ T_{2}=320 K}\). Po czasie 3 t ładowania zbiornika zmierzono temperaturę \(\displaystyle{ T_{3}=360 K}\). Oblicz ciśnienie końcowe w zbiorniku.
Gaz rzeczywisty
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lut 2014, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Gaz rzeczywisty
podbijam:) Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanie lub udzielić jakiś wskazówek jak się za nie zabrać?:)
A przy okazji witam wszystkich, jestem tu nowa:)
A przy okazji witam wszystkich, jestem tu nowa:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Gaz rzeczywisty
\(\displaystyle{ p_{1}V=n_{1}RT_{1} \to n_{1}= \frac{p_{1}V}{RT_{1}}}\)
\(\displaystyle{ p_{2}V=n_{2}RT_{2}= (n_{1}+ \Delta n)RT_{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta n=n_{2}-n_{1}= \frac{V}{R}\left( \frac{p_{2}}{T_{2}}- \frac{p_{1}}{T_{1}}\right)}\)
Skoro w czasie \(\displaystyle{ t}\) przybyło \(\displaystyle{ \Delta n}\) moli to w czasie \(\displaystyle{ 3t}\) przybyło \(\displaystyle{ 3\Delta n}\) moli.
\(\displaystyle{ p_{3}V=n_{3}RT_{3}= (n_{2}+ 3\Delta n)RT_{3}=(n_{1}+ 4 \Delta n)RT_{3}}\)
\(\displaystyle{ p_{3}= \frac{R}{V} (n_{1}+ 4 \Delta n) T_{3}= \frac{R}{V} \left[\frac{p_{1}V}{RT_{1}}+ 4 \frac{V}{R}\left( \frac{p_{2}}{T_{2}}- \frac{p_{1}}{T_{1}}\right)\right] T_{3}=\left(4 \frac{p_{2}}{T_{2}}-3 \frac{p_{1}}{T_{1}} \right)T_{3}}\)
\(\displaystyle{ p_{2}V=n_{2}RT_{2}= (n_{1}+ \Delta n)RT_{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta n=n_{2}-n_{1}= \frac{V}{R}\left( \frac{p_{2}}{T_{2}}- \frac{p_{1}}{T_{1}}\right)}\)
Skoro w czasie \(\displaystyle{ t}\) przybyło \(\displaystyle{ \Delta n}\) moli to w czasie \(\displaystyle{ 3t}\) przybyło \(\displaystyle{ 3\Delta n}\) moli.
\(\displaystyle{ p_{3}V=n_{3}RT_{3}= (n_{2}+ 3\Delta n)RT_{3}=(n_{1}+ 4 \Delta n)RT_{3}}\)
\(\displaystyle{ p_{3}= \frac{R}{V} (n_{1}+ 4 \Delta n) T_{3}= \frac{R}{V} \left[\frac{p_{1}V}{RT_{1}}+ 4 \frac{V}{R}\left( \frac{p_{2}}{T_{2}}- \frac{p_{1}}{T_{1}}\right)\right] T_{3}=\left(4 \frac{p_{2}}{T_{2}}-3 \frac{p_{1}}{T_{1}} \right)T_{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lut 2014, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków