Zależność temperaturowa efektu cieplnego

hergini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Zależność temperaturowa efektu cieplnego

Post autor: hergini »

Bardzo proszę o pomoc

Ciepła molowe , \(\displaystyle{ H_{2}(g)}\) i HCl(g) w stałej objętości są równe:

\(\displaystyle{ C^{ Cl2}_{v}}\)= 28,38 +1,05\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) - 2,52 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{5}}\) \(\displaystyle{ T^{-2}}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K

\(\displaystyle{ C^{ H2}_{v}}\)= 18,97 +3,26\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) +0,502 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{5}}\) \(\displaystyle{ T^{-2}}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K

\(\displaystyle{ C^{HCl}_{v}}\)= 18,22 +4,6\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) +1,09 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{5}}\) \(\displaystyle{ T^{-2}}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K

Określić zależność temperaturową efektu cieplnego reakcji
0,5\(\displaystyle{ H_{2}}\) + 0,5\(\displaystyle{ Cl_{2}}\) = HCl
pod stałym ciśnieniem, wiedząc, że w temp \(\displaystyle{ 25^{o}C}\) efekt ten jest równy -92,3 kJ/mol. Obliczyć efekt cieplny reakcji w temp. \(\displaystyle{ 1000^{o}C}\)

Odp: -95,21kJ/mol
ODPOWIEDZ