Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
Wyznaczyć ciepło tworzenia tlenku cynkowego w temp. \(\displaystyle{ 327 ^{o}C}\) wiedząc że \(\displaystyle{ \Delta}\) \(\displaystyle{ H^{ZnO(s)}_{f}}\)= -349,0 kJ/mol. Ciepło molowe ZnO(s). Zn(s) i \(\displaystyle{ O _{2}}\)(g) określają równania:
\(\displaystyle{ C^{ZnO}_{p}}\)= 48,99 +5,10\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) - 9,12 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{5}}\) \(\displaystyle{ T^{-2}}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K
\(\displaystyle{ C^{Zn}_{p}}\)= 22,38 +10,04\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K
\(\displaystyle{ C^{O2}_{p}}\)= 31,46 +3,39\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{-3}T}\) - 3,77 \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 10^{5}}\) \(\displaystyle{ T^{-2}}\) J/ mol\(\displaystyle{ \cdot}\) K
Odp.-347,89 kJ/mol
Ciepło tworzenia
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Ciepło tworzenia
Zależność entalpii od temperatury opisuje:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \mbox{d}H}{ \mbox{d} T} \right)_{p} = Cp}\)
co po scałkowaniu:
\(\displaystyle{ H(T_2) = H(T_1) + \int_{T_1}^{T_2} Cp \mbox{d}T}\)
Uwzględniając dla wszystkich reagentów:
\(\displaystyle{ \Delta H(T_2) = \Delta H(T_1) + \int_{T_1}^{T_2} \left( \sum_{i} v_{i} Cp}_{i} \right) \mbox{d}T}\)
Gdzie sumowanie odbywa się po wszystkich reagentach (produkty - substraty).
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \mbox{d}H}{ \mbox{d} T} \right)_{p} = Cp}\)
co po scałkowaniu:
\(\displaystyle{ H(T_2) = H(T_1) + \int_{T_1}^{T_2} Cp \mbox{d}T}\)
Uwzględniając dla wszystkich reagentów:
\(\displaystyle{ \Delta H(T_2) = \Delta H(T_1) + \int_{T_1}^{T_2} \left( \sum_{i} v_{i} Cp}_{i} \right) \mbox{d}T}\)
Gdzie sumowanie odbywa się po wszystkich reagentach (produkty - substraty).